Back to top

A németországi politikai erők kedvenc csatamezeje lett az agrárpolitika

Az agrárpolitika az egyik kedvenc csatamezeje a németországi választásokon ringbe szálló politikai erőknek, és az agrarheute.com portál véleménycikkének szerzője szerint ezzel a gazdák a legkevésbé sem járnak jól.

Aki arról álmodik, hogy a Bundestag-választással és hat tartományi parlamenti választással színesített évben esély van a szakmailag megalapozott agrárpolitikára, az ennyi erőből a télapóban is hihet – szögezi le a véleménycikk szerzője, Norbert Lehmann.

„Hiszen álmodni is nehéz jobb témát a választási küzdelemhez, mint egy olyant, amiről minden nagyokosnak megvan a véleménye,

szerencsétlen érintettek pedig a választópolgároknak csupán egy egyre fogyó, marginális kis csoportját jelentik. Ideális terep minden szemfényvesztőnek, bármilyen színekben is indul” – fogalmaz a német szakújságíró.

Mi is a felállás?

Julia Klöckner regnáló agrárminiszter (CDU) mindenáron szeretné elkerülni, hogy a megreformált uniós közös agrárpolitika németországi jogba átültetése a jövő évre csússzon, ezért

teljes gázzal tolja előre az ügyet, hogy legalább a legfontosabb törvényeket és rendeleteket el tudja fogadni a Bundestag a nyári szünet előtt.

Álláspontja mondjuk érthető, Klöckner legalább a reform sarokpontjait – terület alapú támogatások, ökológiai program – rögzíteni akarja még a Merkel-kabinet leköszönése előtt, hiszen az év végéig el kell küldeni a nemzeti stratégiát Brüsszelbe jóváhagyásra, erre pedig semmi esély, ha a szeptember 26-i Bundestag-választások után állnak neki, hiszen akkor előbb még össze kell állnia a koalíciónak stb.

Hiába azonban Klöckner expressz-sebessége, ha még nem teljesen világos, merre megy a vonat

– fogalmaz a cikkíró. Nincsenek ugyanis még teljesen lezárva a közös agrárpolitikával kapcsolatos tárgyalások, idáig valószínűleg április-májusban jut el a Bizottság, az EU Tanácsa és az Európai Parlament.

Amíg pedig nem került pont az ügy végére, addig a német tartományi környezetvédelmi miniszterek, valamint a zöldpárti agrárminiszterek nem szándékoznak tárgyalni az uniós reform németországi átültetéséről. Az ő álláspontjuk is érthető. Illetve van még valami, ami miatt igyekeznek fékezni Klöckner tempóját:

minden jel arra utal, hogy „fekete-zöld” koalíció áll majd össze a Bundestag-választások után

(a fekete az uniópártokra – CDU/CSU –, a zöld értelemszerűen a zöldekre utal). Ha pedig a zöldek bekerülnek a szövetségi törvényhozásba, akkor kétségtelen, hogy a most tervezettnél erősebben környezetvédelem-irányultságú lesz a nemzeti agrárpolitika, vagyis többet keresztül tudnak vinni elképzeléseikből az ilyen színekben politizáló tartományi erők. (Egy esetleges „zöld-vörös-vörös”, vagyis zöldpárti, szociáldemokrata, szocialista koalíció esetén mindez hatványozottan igaz, bár erre a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint nincs esély.) Akárhogy is,

a zöldek szemszögéből nincs akkora ok a sietségre, hogy ne várhatna a reform a választásokig.

A gazdálkodóknak egy reményük maradt, véli a cikk szerzője, mégpedig az, hogy a tartományi agrárminisztereknek kell majd a reformot, minden vele járó káosszal együtt a saját tartományukban levezényelni, és nekik – mindegy, milyen pártot képviselnek – nem érdekük, hogy sokáig tartson a felfordulás. Az uniópárti agrárminiszterek már el is kezdtek nyomást gyakorolni.

És van még valami, ami miatt Klöckner ütemterve esetleg mégis bejöhet, legalábbis a cikk szerzőjének meglátása szerint. Mégpedig az, hogy az uniópártok és a zöldpárt felismerték egymásban a leendő ideális koalíciós partnert, és az utóbbi időkben leplezetlenül tesznek gesztusokat egymásnak. Ezért a zöld tartományi minisztereknek

nem lehet érdekük, hogy túlságosan magukra haragítsák a CDU-t.

Végső soron pedig így van esély, hogy centire pontosan a Bundestag-választás előtt mégis legyen valami a reformból, olvasható az agrarheute.com véleménycikkében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rekord árbevétel a CLAAS-nál

A pandemiás időszak ellenére a CLAAS az elmúlt évben 4,042 milliárd eurós árbevételt ért el, és először lépte át a 4 milliárdos határt. A 2019-ben elért 3,898 Mrd eurót, 144 millió euróval (+3,7 %) sikerült túlteljesíteniük. A cégcsoport adózás előtti nyeresége tavaly 16,5 százalékkal nőtt, és meghaladta a 158 millió eurót.

A magyar export tavaly újra meghaladta a 100 milliárd eurót

Tavaly, amikor minden visszaesett a világgazdaságban, a magyar export újra meghaladta a 100 milliárd eurót - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Ócsán.

Innovatív megoldások a kiváló minőségű sertéshús előállításáért

Magas biológiai értékű sertéshús előállítására csaknem kétmilliárd forintos uniós és hazai támogatásból négyéves projektet zárt le a Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusa, valamint a Debreceni Egyetem által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében - közölték a konzorcium tagjai kedden az MTI-vel.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

Értéktőzsde: Elindult a jegyzés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában február 22. óta újra jegyzik a takarmánykukoricát (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica). A pénzügyi befektetők 74 000 forint/tonna áron kereskedhettek a terménnyel (2021. májusi lejárat) és február 25-ig két szerződést kötöttek.

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Hazai fejlesztés határozhatja meg a kártevőirtás jövőjét

A mezőgazdaság területén, a hatékonyság növeléséhez ma már elengedhetetlen a digitális megoldások használata, ami igaz a kártevőkezelésre is. A Start it @K&H inkubátorprogramban „nevelkedő” SMAPP LAB, a világon másodikként fejlesztett ki egy teljesen digitalizált csapdarendszert, ami lehetővé teszi a molyok életciklusára vonatkozó adatok feldolgozását, elemzését és megosztását.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.