Back to top

Komoly korlátozást vezetett be Szerbia a borimportra

Szerbia új intézkedéseket jelentett be, melyeknek célja a külföldi borok kereskedelmének korlátozása. A szabályozással az importőrök által szállított borok mennyiségét kívánják szabályozni.

A korlátozás 2021. január 1-től lépett érvénybe, az előző hónapok intézkedéseit követően, miszerint az EU-ból érkező borok forgalmát kedvezményes kvótával - 625 000 liter/negyedév -, forgalmazhatják 2021-től – közölte Vecernji Novosti.

A korlátozás alapján 2021 első három negyedévében egy importőr maximum 15%-át importálhatja a teljes negyedévenkénti kvótának,

azaz 625 000 liternek, mely alól az utolsó negyedév jelent kivételt. Amennyiben, ha a behozatal nem éri el a negyedéves 15%-os kvótát, további 15%-ot adnak hozzá a küszöbértékhez a következő negyedben – írta a közlemény.

Import kvóta

Egy tavaly júniusi online közlemény szerint a Lidl 140 teherkocsi-rakománynyi bort importált, ami 70%-kal haladta meg az előírt éves kvótamennyiséget. Ezt követően más importőrök kereskedelmét korlátozták, akik az EU-ból akartak bort szállítani Szerbiába, melynek következménye a bor árak 30%-os emelkedése és az eladások több mint 40%-os csökkenése lett.

Dusko Marjanovic, a szerbiai Trade Sector in the Union of Employers elnöke alátámasztotta, hogy azóta az éves import kvótát teljesítették és a vámokat is kifizették a borokra – írja a közlemény.

Az EU és Szerbia közötti stabilizációs és társulási megállapodás alapján a 2,5 millió liter bor kvótája teljesíthető lett volna vámok kifizetése nélkül is.

Rendelet a borpiacon

A szerbiai munkáltatói közösség (UPS) határozottan elégedett az állam döntésével és kifejtette, hogy „ez a borpiac igazgatását segíti és lehetővé teszi a tisztességes versenyt”.

A szerb kormány közzé tette a 2021-2031 közötti stratégiai célját, melyben elsődleges szempontként szerepelt a bor előállítás és a bor kereskedelem fejlesztése.

Ez egy nagy lehetőség a bortermelők számára Szerbiában, a gazdasági válságot és a veszteséges piacot követően, melyet a 90-es években történt termőterületek csökkenése idézte elő.

A 2018-as adatok alapján 20 466 hektárra nőttek a szőlőterületek Szerbiában, míg egy átlagos méretű szőlőföld mindössze 0,34 hektár. Ez a változás jelentősen növeli a szőlőfeldolgozás összköltségét.

Alacsony szőlősűrűség

Európában Szerbia a legalacsonyabb szőlősűrűséggel (0,1%) rendelkező ország, melynek teljes borkereskedelmének több mint 60%-át import borok adják. Ez a stratégiai lépés lehetővé teszi az ország számára, hogy növelni tudja a szőlőterületeit és a helyi borok forgalmazását több mint 30%-kal fellendítse a szerb piacon.

Ezenkívül a helyi bor export kereskedelemre is pozitív hatással lehet, akárcsak a bor- és a vidéki turizmusra.

A borászok és bortermelők szerbiai egyesülete felmérése szerint a szőlőterületek 7 000-ről 25 000 hektárra növelhetőek évente a következő évtized során, valamint a bor előállítás növekedésében is változást remélnek, 30 millió helyett 100 millió literre számítanak évente.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Márciusban igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Az Agrárminisztérium korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. A 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1. és március 31. között kérelmezhető.

Európa legnagyobb kikötőjében jelentősen csökkent a forgalom

A rotterdami kikötőben a teherforgalom 6,9% -kal csökkent 2020-ban a koronavírus-válság miatt, amely az elmúlt évtized legnagyobb csökkenése, ennek ellenére mégis kisebb volt a vártnál - közölte Európa legnagyobb tengeri kikötője.

Többet, drágábban - rózsát Valentin-napra

A virágkertészek számára idén jól sikerült a Valentin-nap. Az azt megelőző két hét során a Royal FloraHolland szerint 33%-kal több virágot értékesítettek Európa-szerte.

Az Európai Unió búzaföldjei átvészelték a fagyokat

Az Európában két héttel ezelőtt tapasztalt hirtelen lehűlés és fagyok nem valószínű, hogy súlyos károkat okoztak volna a búzaföldeken. Ez köszönhető a növény fagytűrő képességének és a helyenkénti hótakarónak, ami óvta a búzát a fagykártól – állítják elemzők és kereskedők.

Helyi termékek a Spar sajátmárkás élelmiszerei között

A Spar Austria bejelentette az új, sajátmárkás termékcsaládjának bevezetését, melyen keresztül helyi gyártókat mutatnak be, annak érdekében, hogy előmozdítsa az ország mezőgazdaságát.