Back to top

Első alkalommal nyert vegán étterem Michelin csillagot

Először díjaztak vegán ételeket felszolgáló éttermet Michelin csillaggal Franciaországban. Az ONA, vagyis Origine Non Animale (Nem Állati Eredetű) egy francia városban, Arèsban található étterem, melyben növényalapú ételkülönlegességeket szolgálnak fel egy hétfogásos ínyenc menüből, aminek a választékát havonta lecserélik.

Claire Vallée, az étterem tulajdonosa miután elnyerte a csillagot arra bíztatta a vendégeit, hogy „kövessék az álmaikat”.

 

Az áhított Michelin csillagon kívül az ONA elnyerte a zöld csillagot is a Michelin Guide értékelése alapján, ezt az elismerést 2020 decemberében jelentették be.

A zöld csillag hatalmas szakmai elismerésnek számít, mely segítette az ONA-t, hogy kitűnjön a többi étterem közül a kiváló fenntarthatósági gyakorlatával.

„Először el sem tudtam hinni” – mondta az étteremtulajdonos az AFP hírügynökségnek abban a pillanatban, amikor a Michelin Guide felhívta a jó hírrel.

Vallée egy érzelmes Facebook bejegyzéssel köszönte meg mind a 7900 követőjének és vendégének a támogatását és, hogy hittek benne. Az étteremtulajdonos 2016-ban nyitotta meg az ONA-t a közösségi finanszírozásból szerzett alaptőkéjéből és egy zöld banktól kapott hitel segítségével. Közölte, hogy előtte több francia bank is vonakodott kölcsönt adni az étteremtulajdonosnak.

„Arra hivatkoztak, hogy a vegán életmód szemlélete és a növényalapú ételek túl bizonytalanok ahhoz, hogy hitelt tudjanak adni az étterem megnyitására” – tette hozzá.

Illusztráció
Azonban őt nem keserítette el a döntésük, úgy gondolja, hogy „csak a munkájukat végzik”.

Franciaországban jelenleg az összes étterem zárva van a koronavírus-járvány miatt, ám az ONA legújabb menüjében különleges kombinációt kínálta a gyöngybabnak, kalamondinnak, vörös pálmamoszatnak, citromfűnek és a galangálnak.

„Ezen az úton fogunk továbbra is haladni, mert ez a csillag nemcsak az enyém, hanem a tiétek is.

Elképzelhetetlen volt, hogy ez az étterem közelebb hozza a zöldségek gasztronómiáját a francia és a világkonyhához.” - írta bejegyzésében Vallée.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.

Elrajtolt a „Magyarország étele 2021” szakácsverseny

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével immár negyedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” elnevezésű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt.

A legújabb tárolási módszerek

A koronavírus-járvány miatt fölértékelődött az élelmiszerbiztonság, aminek egyik fontos tényezője a megfelelő tárolás. Számos módszert dolgoztak ki a gyümölcsök minél hosszabb eltartására, a szabályozott légterű hűtőtárolás az 1950-es évek óta bevált gyakorlat.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

Széllel szemben

Fa Nándor nevét akkor ismerte meg egész Magyarország, mikor 1985 szeptemberétől 1987 szeptemberéig körbehajózta a Földet Gál József barátjával, saját építésű kis vitorlásukon, a Szent Jupáton.

Étel-itallal monitoron át ismerkedni nem ideális, de jól sikerült

A többi év eleji nagy szakkiállításhoz hasonlóan online eseményként zajlott le a biovilág legnagyobb találkozója, a nürnbergi vásárközpont által szervezett Biofach is. Majdnem 14 ezren követték az igen színesre összeállított programok valamelyikét, és a szervezők is elégedettek, de azért mindenki várja már a jövő februári élő találkozást.