Back to top

Újra kell jelölni a Nagy-Britanniából az EU területére érkező állatokat

Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatti új szabályozás szerint január 1-jétől a Nagy-Britanniából bármely EU tagország területére szállított állatok jelölését módosítaniuk kell az állattenyésztőknek. Ez különösen az Észak-Írországba való szállításokat nehezíti meg.

Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépését követően Nagy-Britannia harmadik országnak minősül Észak-Írország számára. Az uniós jog szerint a harmadik országból származó állatokat a gazdaságba érkezésükkor a rendeltetési hely szerinti gazdasághoz kapcsolódó egyedi azonosító kóddal kell ellátni. Ezért a Nagy Britanniából Észak-Írországba történő tenyésztési és termelési célokra szállított összes állatállományt újra kell címkézni.

A Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Vidékügyi Minisztérium (DAERA) közleménye szerint,

a követelmény minden olyan szarvasmarhára, sertésre, juhra, illetve kecskére vonatkozik, melyet Nagy-Britanniából Észak-Írországba szállítottak.

"Harmadik országként” az angliai, skóciai és walesi állattenyésztők az uniós jogszabályok értelmében kötelesek lesznek a hivatalos Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) kétbetűs „GB” országkódját használni a fülcímkéken, ha Észak-Írország, illetve EU tagállam területére szállítanak élő állatot. Vagyis 2021 januárjától az Észak- Írországba szállított Nagy-Britanniából érkező állatokat a „GB” országkódot viselő címkével kell azonosítani, hogy megfeleljenek a belépési követelményeknek.

Eközben Észak-Írország megőrzi a UK 9 és a UK 17 előtagját a szarvasmarha és juh címkéken.

Ez azt jelenti, hogy az Észak- Írországból érkező állatállomány Nagy-Britannia bármely részébe szállítható a jelenlegi címkéivel. Ugyanakkor meg kell felelniük bizonyos követelményeknek- ilyen például a hat hónapos tartózkodási idő az Észak-Írországba való visszatérés esetén.

Azok az állatok, melyek 2021. január 1-je előtt érkeztek, megtarthatják jelenlegi azonosítójukat. Továbbá a Nagy-Britanniából érkező közvetlen vágásra szánt élő állatokat sem kell újra jelölni.

Természetesen az Ír Köztársaságból vagy más EU-tagállamból Észak- Írország területére érkező állatok esetében megmarad eredeti azonosítási forma.

Victor Chestnut, az Ulsteri Mezőgazdasági Szakszervezet elnöke szerint az új rendszer „gúnyt űz majd” a nyomonkövethetőségből.

Az állatállományok füljelzőit rendszerint úgy tervezik meg, hogy ne lehessen őket manipulálni, a címkék eltávolítására pedig szigorú szabályok vonatkoznak.

Forrás: 
www.agriland.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Győr-Moson-Sopron megyét is elérte az ASP miatti korlátozás

Az elmúlt hetekben újabb területen, ezúttal Dunaalmás külterületén elhullottan talált hat vaddisznó mintájában mutatta ki az ASP vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

Innovatív megoldások a kiváló minőségű sertéshús előállításáért

Magas biológiai értékű sertéshús előállítására csaknem kétmilliárd forintos uniós és hazai támogatásból négyéves projektet zárt le a Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusa, valamint a Debreceni Egyetem által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében - közölték a konzorcium tagjai kedden az MTI-vel.

Hortobágyi idill: így telnek az 50 évvel ezelőtt élt bikák utódainak mindennapjai

Végéhez közeledik a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka a Hortobágyi Nonprofit Kft. állattartó telepein, melyek egyik legnagyobbján, a kungyörgyi telepen tettünk látogatást. Itt, a téli szálláshelyen közel 1000 állat éli mindennapjait, köztük azok a borjak is, melyek a cég történelmi jelentőségű, tenyésztési vonalak megújítását célzó kezdeményezése nyomán jöttek világra.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

Mobil, napelemes, precíziós szarvasmarha-etető

A Super SmartFeed egy napelemes, automatizált szarvasmarha-etető, amely bármilyen méretű és korú szarvasmarha vagy juh etetésére használható.

A brit vetőburgonya hányatott sorsa

A brexit miatt a skót, angol és walesi vetőburgonya-termesztők és -kereskedők továbbra sem tudnak exportálni az Európai Unióba, ami több millió font veszteséget okoz. Az EU ugyanis nem adta meg a harmadik ország státuszt a brit vetőburgonyára, mert az nem „igazodik dinamikusan” a termékre vonatkozó EU-s szabványokhoz.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.