Back to top

Mesébe illő címlappal jelent meg a februári Pegazus – szubjektív lapajánló

A Pegazusnál nem ritkaság az erős címlapkép, de a most megjelent, februári szám borítója az én személyes top hármas listámra biztos felkerül ebben a komoly mezőnyben is. Ugyanakkor messze nem ez az újság egyetlen erőssége, nagyon jó tartalmat is köszönhetünk a szerzőinknek, hiába nincs versenyszezon.

MMG - Az ugrólovak sérüléseiről is olvashat a Pegazusban

Hadd ajánljak néhány cikket azok közül, amelyek olvasószerkesztőként a kedvenceim lettek, bár előrebocsátom, hogy nem volt könnyű a választás. Előtte azonban térjünk vissza kicsit a borítóra. Somogyvári Anett Szilvásváradon töltött egy napot a fotósorozat kedvéért,

ez a kép a Csipkéskút melletti Nagymezőn készült, a szánt húzó lipicai fogat hajtója Galbács Ferenc.

Akit az állami ménesgazdaságnál készült sorozat további csodás fotói érdekelnek, annak az Életképek rovatot ajánlom figyelmébe.

Fotó: Somogyvári Anett
A szöveges tartalmat tekintve pedig újdonság, hogy két sorozatot is indítottunk, mindkettő könnyedebb műfaj.

Az egyik egy portrésorozat, magazinokból vagy tévéműsorokból ismert lehet a séma, amikor közismert személyiségeket bombáznak gyors egymásutánban rövid kérdésekkel, ők pedig visszakézből válaszolnak. A sorozat első részében

Stróbl Dorottya, a Magyar Lovassport Szövetség főtitkára vállalta a kérdések kereszttüzét.

A másik sorozat pedig az „Egy fotó, egy történet” címet viseli, és érdekesnek vagy nehezen elkészíthetőnek gondolt képek keletkezésének történetét fogja megosztani az olvasókkal Somogyvári Anett, aki nemcsak felelős szerkesztőként jegyzi a magazint, de lovas körökben elismert fotós is. A sorozat első része technikailag azért különleges, mert extrém körülmények között, szakadó esőben és reflektorfényben készült, a mondanivalója pedig azért, mert

sikerült elkapnia egy olyan mozdulatot, amellyel egy pillanatba sűrítve látható a lovas megkönnyebbülése, öröme, a lovas lét őrültsége, szenvedélye.

Folytatjuk az ígéretes fiatal tehetségeket bemutató portrésorozatunkat is, ezúttal egy szimpatikus fiatal lovastornásszal, Láng Borival beszélgetett Szőcs Attila; és ehhez a témához szorosan kapcsolódik Török Barbara cikke is, aki a díjlovas és díjugrató szakágnál már régóta sikerrel működő Talent Program mintájára létrehozott Lovastorna Tehetség Programról ír.

Januárban indult sorozat a „Bírói szemmel”, most már a második része jelent meg, és Borosné Nagy Andrea Zsófia II. osztályú (M szintű) díjlovasbíró

próbál segíteni a lovasoknak, hogy lássák a programlovaglásukat kívülről is, legyenek tisztában a bírók szempontrendszerével.

Az előző lapszámban a pontozásos rendszerről volt szó, a februári Pegazusban a kiképzési skáláról ír.

Ezenkívül két hosszú cikket szenteltünk a díjugrató, illetve a díjlovas szakág idei szabálymódosításainak, illetve Eb-terveinek; összefoglaltuk a német díjugratócsapat állatorvosának tanácsait arról, hogy hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel a gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket; beszámolunk a Kincsem Parkban épülő fogathajtópálya előrehaladott munkálatairól; Vonczem Gabriella Stanislav Georgievvel készített egy interjút, akitől a galoppon öt éve senki nem tudta elvenni a zsokésampioni címet, és idén pedig emellé még a trénerbajnokságot is megnyerte;

Szebényi Dániel pedig egy különc francia tenyésztő életútjáról írt.

De ne feledjük Marton Zsófia saját kezűleg rajzolt remek sorozatát sem, amely minden lótartónak hasznos alapinformációkkal szolgál – ezúttal a ló csontjairól –, illetve a gyerekrovatot sem, ahol Csilló Rita ezúttal azt fejtette ki, hogy vajon az-e a lusta, aki lovaglás helyett olykor futószáraz, vagy az, aki sosem él ezzel a lehetőséggel. És ebben a lapszámban közöltük a tavalyi rejtvénysorozatunk nyerteseit is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Szatmári ízek és pillanatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látványosan fejlődik, igazi vendégcsalogató régióvá vált az utóbbi időben. Az itt élők közül egyre többen találják meg benne a számításukat, és előre tudnak lépni. Erre találtam jó példákat a 2317 lakost számláló Nyírcsaholyban. Sokan bejárnak dolgozni az öt kilométerre lévő Mátészalkára, de amellett saját kis házi birtokon is tevékenykednek.

Kihívások után, kihívások előtt Mezőhegyesen

Hektikus év volt 2020 Mezőhegyesen is. Volt tavaszi aszály, özönvíz és márciustól a koronavírus járvány is rendkívüli intézkedéseket követelt. Mindemellett beruházásokat indítottak el és adtak át. A vezérigazgató azonban összességében pozitívnak értékeli az évet.

A jó tulajdonosok és a jó csapat alapvetően fontos

Először öt éve készült interjú a Pegazusban Stanislav Georgievvel, aki akkor, kisebb szünet után ismét zsokésampion címet nyert. Ezt azóta sem tudta senki elvenni tőle, sőt, két éve teljesült a nagy álma és Magyar Derbyt nyert, majd tavaly a zsokésampionság mellé a trénerbajnokságot is megnyerte. Hogy mi a sikerének a titka?

Változások a díjlovas szakágban

Nagy port kavart a Magyar Díjlovagló Szakbizottság december 31-én megjelent szabályzatmódosítási terveinek tartalmi kivonata. Bár a megjelent írás közel sem a véglegesnek szánt verzió volt, mégis heves indulatokat váltott ki, és a díjlovaglás szakmai és érdeklődő közönsége is megragadta a véleményalkotás lehetőségét.

Leendő állatorvosok hetesi gyakorlata

Egy új megállapodásnak köszönhetően, ezentúl nem lesz olyan végzős az Állatorvostudományi Egyetemen, aki ne látta volna, milyen munkálatokat kell elvégezni egy mezőgazdasági üzemben. A hallgatók két mintagazdaságban három állatfajjal ismerkedhetnek meg a Mezőhegyesen eltöltött egy hét során.

Mezőhegyesen megkezdődött ez ellési idény

Február 7-én éjjel rögtön két kiscsikó születésével kezdődött meg a 2021-es ellési szezon a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság ménesében. Az első éjszaka mérlege két őshonos állat, egy kanca- és egy méncsikó.

Nincs pihenő 2021-ben

Idén a rendkívüli helyzet miatt elmarad a Díjugrató Szakág közgyűlése, ezért Szotyori Nagy Kristófot, a szakág elnökét kértük, hogy ossza meg olvasóinkkal, ami a közgyűlésen elhangzott volna.

Hogyan "szorítsunk" életet egy gyenge újszülött borjúba?

Néhány esetben egy-egy újszülött borjú hiába kifejlett és egészséges, valahogy nincs életösztöne, nem reagál az ingerekre, gyenge, illetve a szopási reflexe sem működik. Az ilyen esetlen borjak többnyire traumás szüléssel vagy császármetszéssel jöttek a világra és gyakran elpusztulnak, pedig látszólag nincs semmi bajuk.