Back to top

Ha nem lesz jelentős csapadék, a belvíz nem okoz problémát a mezőgazdasági évkezdésre

Az elmúlt csapadékos napok tetézték a talajok vízzel való feltöltöttségét, emiatt országszerte sokfelé belvízfoltok alakultak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat információ szerint pedig már nem hiányzott több nedvesség a talajoknak, a felső egy méteres réteg már év eleje óta több helyen telített állapotban van.

Fotó: MTI
Azonban először is különbséget kell tenni a belvíz, illetve a károsan átnedvesedett talajok között. Előbbi a síkvidékek időszakos, de meglehetősen tartós és viszonylag nagy területre kiterjedő jelensége, sajátos vízfajtája. Csapadékból, megemelkedett talajvízből a mélyebb területeken felgyülemlő víz. Míg a károsan átnedvesedett talajnál nem jelenik meg nyílt vízfelület, de agrotechnológiailag a talaj vízzel való telítettsége ugyanúgy megnehezíti a növények életfeltételeit.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatott minket arról, hogy jelenleg 52 ezer hektárnyi terület van elöntés alatt, ebből 30 ezer vetés-szántó, a károsan átnedvesedett területek nagysága pedig ennek a kétszerese is lehet.

Nagyobb elöntések főként a Nyírségben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és az Alföld középső-déli részén jelentkeztek.

A belvíz és a károsan átnedvesedett talaj is problémákat okozhat a talajra és a növényekre. A károsodás mértékét az adott időszak, a víz tartóssága, és a növény fajtája határozza meg, hiszen az egyes növények különböző mértékben viselik el az elöntés tartósságát.

Továbbá a téli belvíz sokkal kisebb gondot okoz, mint a tavaszi, mert még nem indult meg a növények fejlődése, illetve nem kezdődtek meg a tavaszi munkálatok.

Az ellene való védekezés elsősorban a mezőgazdasági szakemberek feladata, hogy eljuttassák a földjeiken megrekedő vizet a csatornákig.

Fotó: MTI

Ennek érdekében a gazdáknak árkokat kell kialakítaniuk a lefolyástalan területeken keletkező vizek csatornába történő bevezetése érdekében.

Ezután a vízügyi igazgatóságok a kezelésükben levő csatornákban levezetik a bennük összegyülemlett belvizet, a szivattyútelepek pedig átemelik azt a befogadókba.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei szerint az elkövetkező hónapok időjárásától függ, hogy miként alakul a belvízhelyzet a jobb idő beköszöntéig.

Jelenleg komoly hótakaró nem borítja a földeket, így a hóolvadás miatt nem kell számolni a belvíz növekedésével.

Az Országos Meteorológia Szolgálat jövő hétre nem jelez számottevő csapadékot, így van esély, hogy a belvízcsatornákban fokozatosan le lehet vezetni az összegyülekezett belvizet. Ha további nagy mennyiségű csapadék nem érkezik, akkor a jelenlegi belvíz a védekezés segítségével nem jelent veszélyt a tavaszi mezőgazdasági évkezdésre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Értéktőzsde: Elindult a jegyzés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában február 22. óta újra jegyzik a takarmánykukoricát (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica). A pénzügyi befektetők 74 000 forint/tonna áron kereskedhettek a terménnyel (2021. májusi lejárat) és február 25-ig két szerződést kötöttek.

Hazai fejlesztés határozhatja meg a kártevőirtás jövőjét

A mezőgazdaság területén, a hatékonyság növeléséhez ma már elengedhetetlen a digitális megoldások használata, ami igaz a kártevőkezelésre is. A Start it @K&H inkubátorprogramban „nevelkedő” SMAPP LAB, a világon másodikként fejlesztett ki egy teljesen digitalizált csapdarendszert, ami lehetővé teszi a molyok életciklusára vonatkozó adatok feldolgozását, elemzését és megosztását.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Óriási hőmérsékletugrás Németországban

Néhány napon belül több, mint 40 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet Németország egyes régióiban, amire eddig még nem volt példa.

Harc a repce rovarkártevői ellen

A Corteva négyrészes online konferenciájának utolsó napján a repce volt a figyelem középpontjában, a napraforgó, a kukorica és a kalászosok után. Mint Borsos László, a Corteva Agriscience ügyvezetője fogalmazott, egy ekkora cég számára az innováció nem választható opció, hanem kötelező feladat.

Az Európai Unió búzaföldjei átvészelték a fagyokat

Az Európában két héttel ezelőtt tapasztalt hirtelen lehűlés és fagyok nem valószínű, hogy súlyos károkat okoztak volna a búzaföldeken. Ez köszönhető a növény fagytűrő képességének és a helyenkénti hótakarónak, ami óvta a búzát a fagykártól – állítják elemzők és kereskedők.

Bár szikkad a talaj, de keleten még gondot okoz a belvíz

A múlt hét közepén ismét jelentősen megváltozott időjárásunk, a február közepi hideg időszakot tavasziasan enyhe periódus váltotta, és a meleg a hét első felében csak fokozódott. A csapadékos idő azonban nem tért vissza, így kissé szikkadni, száradni tudtak a talajok, ami főként a keleti országrészben fontos, hiszen ott okoz sokfelé egyre nagyobb gondot a belvíz.