Back to top

Ha számszerűsíteni kell: 34 milliárd dollárt érnek az amerikai méhek

A rovar beporzók gazdasági értéke 2012-ben 34 milliárd dollár volt az Egyesült Államokban, ami jóval magasabb, mint azt korábban gondolták - állítják a Pittsburghi Egyetem és a Penn State Egyetem kutatói. A csoport azt is megállapította, hogy a rovar beporzókra gazdaságilag leginkább támaszkodó területek ugyanazok a területek, ahol a beporzók élőhelyének minősége gyenge.

"A beporzók, mint a méhek, rendkívül fontos szerepet töltenek be a mezőgazdaságban" - magyarázta Vikas Khanna, a Wellington C. Carl kar vezető munkatársa. "A gazdák növényeit beporzó rovarok megalapozzák az ökoszisztéma biológiai sokféleségét és működését, az emberi táplálkozást, sőt a gazdasági jólétet is."

Ugyanakkor ezeknek az elfoglalt kis méheknek egy része nagy veszélyben van - a háziasított mézelő méhcsaládok egyharmada minden télen elpusztul az Egyesült Államokban, és számos vad beporzó faj populációja is csökkenést mutat.

A nyilvánosan elérhető ár- és termelési adatok, valamint a meglévő beporzási helyszíni vizsgálatok felhasználásával a csapat megyei szinten meghatározta az amerikai növények gazdasági függőségét a rovarporzási szolgáltatásoktól, valamint azokat a területeket, ahol csökkent a vad beporzók élőhelye. Az egyik legfontosabb megállapítás az, hogy a rovarok beporzásától függő gazdasági érték 2012-ben 34 milliárd dollárt tett ki, ami jóval magasabb, mint azt korábban gondolták. A csapat a 2012-es évet vizsgálta, mert innen voltak a legutóbbi, használható adatok.

"A rovarok értéke gazdaságunk részeként nyilvánvaló, ha megnézzük a gazdálkodás és a méhészet közötti jól megalapozott kapcsolatot. A gazdák néha méhcsaládokat vásárolnak vagy bérelnek, hogy elősegítsék a növények beporzását, ha a környéken nincsen elegendő vadméh. "- mondta Khanna. -"Megállapítottuk, hogy a gazdaságilag leginkább a rovar beporzókra támaszkodó területek ugyanazok a területek, ahol a beporzók élőhelyei és a takarmány minősége gyenge."

A kutatók azt találták, hogy az Egyesült Államok megyéinek 20 százaléka termeli a teljes gazdasági érték 80 százalékát, ami a vad és háziasított beporzóknak (főleg a háziméhek) tulajdonítható.

Meghatározták azokat a kulcsfontosságú területeket is, ahol gazdaságilag és tápanyagforrás szempontjából is értékes növényeket termesztenek, és nagymértékben függnek a beporzóktól - ezeket a területeket nagy veszélyben vannak, ha a vad beporzók populációja tovább csökken.

"A vizsgálat bemutatja a beporzók növekvő jelentőségét az Egyesült Államok mezőgazdasági rendszereinek támogatásában, különös tekintettel az egészséges táplálkozás szempontjából létfontosságú élelmiszerekre, mint a gyümölcsök, zöldségek és diófélék" – mondják a kutatók.

A beporzási igények és a beporzók hiányának ez a részletes térképe segít meghatározni azokat a régiókat, ahol forrásokat lehetne biztosítani a beporzók élőhelyének javításához, valamint olyan más régiókat, ahol a helyi földhasználati gyakorlatok mind a mezőgazdaságot, mind az egészséges beporzók populációit támogatják.

Ezek a helyek a fenntartható mezőgazdaság és a beporzók megőrzési gyakorlatának modelljeiként szolgálhatnak.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Országosan védett lápot is érintett a fonyódi nádastűz

A Fonyód határában lévő berekben hétvégén leégett 127 hektárnyi nádas, amelynek 70-80 százaléka országosan is védett lápos - közölte Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó terület tájegységvezetője hétfőn az MTI megkeresésére.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

Újra látták 180 év után a titokzatos madarat a borneói esőerdőben

Száznyolcvan évvel azután, hogy utoljára látták a verébfélékhez tartozó titokzatos feketeszemöldökű madarat, a Malacocincla perspicillatát, helybéliek újra láttak és befogtak egy példányt a borneói esőerdőben.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Széllel szemben

Fa Nándor nevét akkor ismerte meg egész Magyarország, mikor 1985 szeptemberétől 1987 szeptemberéig körbehajózta a Földet Gál József barátjával, saját építésű kis vitorlásukon, a Szent Jupáton.