Back to top

Depresszió ellen áfonya

Régóta tudjuk, hogy az áfonya igazi superfood. A friss áfonya tele van vitaminnal és tápanyaggal, antioxidáns, vérnyomáscsökkentő memória javító hatása közismert. Most újabb gyógyhatását vizsgálták.

Három tanulmány is napvilágot látott a közelmúltban, amelyek az áfonya antidepresszáns hatását vizsgálták.  Mindhárom tanulmány ugyanattól a kutatócsoporttól származik. A csoport vezetője  Claire Williams, az angliai Reading Egyetemen.

Három, placebo kontrollos vizsgálat során tesztelték egy porított áfonyából készült ital .amelynek vitamintartalma egyenértékú egy csésze friss áfonyával - hangulatra gyakorolt hatását 144 gyermek, serdülő és fiatal felnőtt között.

A placebo ital cukor- és C-vitamin-tartalma megegyezett az áfonyalével, mindkét ital ugyanúgy nézett ki.

Az első két tanulmányban az ital elfogyasztása után 2 órával vizsgálták meg a résztvevők a hangulatát, a harmadikban pedig egy négy hét alatt napi egy ital elfogyasztásának hosszabb távú hatásait vizsgálták. Mindhárom vizsgálat pozitív hatást állapot meg, kicsi és közepes mértékben

A felmérés nem reprezentatív, mivel a mintavételi csoport kicsi volt és ugyan az a kutatócsoport végezte a felmérést. Ezenkívül a résztvevők mindannyian egészséges emberek volta, így azt nem lehet megállapítani, hogy az áfonya valóban hatásos-e a klinikai depresszió kezelésére. 

Fotó: www.pixabay.com

Ezeket a megállapításokat részben alátámasztja egy kanadai tanulmány is, amelyben megállapították hogy az áfonyalé megakadályozta a szülés utáni depressziót  egészséges terhes nőknél.  Ezzel szemben két másik független csoport, amely egészséges, idősebb betegeknél tesztelte az áfonyát, nem állapított meg semmilyen hangulatotjavító hatást. 

Ez nem azt jelenti, hogy az áfonya csak a fiataloknál lenne hatásos, hanem azt, hogy további kutatásokat kell végezni a témában. . 

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/hortidaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

Az almatermesztés karbonlábnyoma

A digitális formában megrendezett Interpoma Connect tanácskozáson hangzott el Massimo Tagliavini és Damiano Zanotelli előadása az alma szén-dioxid-lábnyomáról. Utána pedig tanácsokat is adtak a szakemberek, hogy miként lehet csökkenteni az ágazat környezetre gyakorolt káros hatását.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.

Neveljünk emberméretű fát!

Házikertekben a mai napig leggyakrabban nagyméretű, létrát és mászást igénylő gyümölcsfákkal találkozhatunk. A termés számottevő része emiatt sokszor a fák tetején romlik meg, vagy válik a madarak martalékává. A gyümölcsültetvényekben azonban már jó ideje kisebb, emberléptékű fák kialakítására törekednek, amelyeken hatékonyabban végezhetők el az ápolási munkák és a betakarítás.

Indul a szezon – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A belvizek a talajok művelhetővé válásához még több tavaszias idő kell, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben azonban már bőven akad tennivaló. A legfontosabb feladat most a metszés és a lemosópermetezés.