Back to top

A Coca-Cola már teszteli a papírból készült palackot

Gondban van a Coca-Cola, mert a Break Free From Plastic jótékonyság szervezet a céget a világ első számú műanyagszennyezőjének minősítette. A cég szeretne megszabadulni ettől a kétes győzelemtől, ezért a PET-palackok visszagyűjtése mellett papírból készült palackokat is tesztel.

Fotó: pixabay.com
Az üdítőital-gyártó honlapján közzétett blogbejegyzés szerint a cég arra törekszik, hogy 2030-ig összegyűjtse és újrahasznosítsa az összes általa eladott palackot vagy üdítősdobozt. Azt is tervezik, hogy jelentősen csökkentik a vadonatúj csomagolóanyagok használatát, és csak olyan csomagolóanyagokat használnak, amelyek 100% -ban újrahasznosíthatók.

Ezeknek a terveknek a részeként a Coca-Cola partnerével, a Paboco partnerrel közösen papírpalack kidolgozásába kezdtek.

„Az a tervünk, hogy olyan papírpalackot hozunk létre, amely bármely más papírhoz hasonlóan újrafeldolgozható, az elkészült prototípus az első lépés ennek elérésében.

A papírpalack a csomagolási lehetőségek teljesen új világát nyitja meg, és meggyőződésünk, hogy a papír csomagolásnak szerepe lesz a jövőben” - mondta a bejegyzésben Stijn Franssen, a projekten dolgozó kutatás-fejlesztési csoport vezetője.

A fejlesztés még nem fejeződött be: a papírpalack még tartalmaz műanyagot, de a cél a teljesen műanyagmentes változat.

Fotó: Coca-Cola/ YouTube
Ez az első generációs papírpalack prototípusnak műanyag kupakja van, és a palack anyagán belül egy műanyagréteg van. Ahogy azt Stijn Franssen hangsúlyozta, az általuk használt műanyag 100% -ban újrahasznosított műanyagból készül, amelyet használat után ismét újra hasznosíthatnak.

„De elképzelésünk egy papírpalack, amely újrahasznosítható, mint minden papír. A következő lépés az, hogy megoldást találjunk a műanyag bélés nélküli palack létrehozására” - magyarázta Stijn.

A kezdeményezés része a Coca-Cola World of Waste nevű programjának.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Országosan védett lápot is érintett a fonyódi nádastűz

A Fonyód határában lévő berekben hétvégén leégett 127 hektárnyi nádas, amelynek 70-80 százaléka országosan is védett lápos - közölte Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó terület tájegységvezetője hétfőn az MTI megkeresésére.

Hazai fejlesztés határozhatja meg a kártevőirtás jövőjét

A mezőgazdaság területén, a hatékonyság növeléséhez ma már elengedhetetlen a digitális megoldások használata, ami igaz a kártevőkezelésre is. A Start it @K&H inkubátorprogramban „nevelkedő” SMAPP LAB, a világon másodikként fejlesztett ki egy teljesen digitalizált csapdarendszert, ami lehetővé teszi a molyok életciklusára vonatkozó adatok feldolgozását, elemzését és megosztását.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.