Back to top

Járványvédelmi intézkedések az állattartó telepeken

Egy állattartó életében az egyik legfontosabb feladat a járványvédelmi intézkedés, a telepre beérkező tárgyakkal, személyekkel behozható kórokozók elleni védelem. Cikkünkben most egy összefoglalót olvashat arról, mely eszközök lehetnek segítségére a védekezésben.

Ebben a sertéspestis és madárinfluenza által veszélyeztetett időszakban az állattartó telepeknek különös tekintettel kell lenniük a higiénia fenntartására, hiszen ennek segítségével óvhatják meg a telep egészségét.

Nem kis feladat, hiszen olyan dolgokra is gondolnunk kell, mint a telepre érkező autók gumija, vagy a belépő személyek cipőjének talpa.

Aki jártas az állattartó telepek fenntartásában, bizonyára egyetért azzal, hogy az állatok egészségvédelmének leghatékonyabb módja a higiéniai kapu kialakítása. Ahol nap, mint nap ki- és bejárnak az emberek és szállítmányozó autók, ott elengedhetetlen a láb-, vagy kerékfertőtlenítő szőnyeg használata, a fertőtlenítő kapu és a háti- vagy kézi permetező alkalmazása a gépjárművek részére.

A belépő személynek, vagy a beléptetésre kerülő eszköznek minden esetben meg kell várni a fertőtlenítőszer behatási idejét, mielőtt áthalad a beléptetési ponton, hiszen ha nem így tennének, a fertőtlenítő beléptetési rendszer alkalmazása eredménytelen lenne.

Ha fokozni szeretnénk a higiéniai kapu hatékonyságát - és egyben a beléptetés biztonságát is -, ajánlatos gyors behatású fertőtlenítőszert alkalmazni. Az ok igen egyszerű: minél gyorsabb a behatási idő, annál gördülékenyebb lesz a beléptetési folyamat és annál nagyobb biztonsággal fog megtörténni a kórokozók elleni védekezésünk.

A higiénia kapu kialakítására kifejezetten ajánlott a VIREX20 fertőtlenítőszer , mely 5 másodperces behatási idővel rendelkezik.

A fertőtlenítőszer mellett használható eszközök a fertőtlenítő szőnyeg és az erősített, extra teherbírású kerékfertőtlenítő szőnyeg.

Kifejezetten nagy hatásfokkal és gazdaságos működtetéssel használhatók a fertőtlenítő kapuk, ám ha meg tudjuk oldani a beérkező járművek manuális fertőtlenítését, akkor segítségünkre lehetnek a háti permetezők is.

Ha szeretne még több aktuális és hasznos információról értesülni az állattartás területén, netán érdeklik legújabb akciós ajánlataink, látogasson el webshopunkra és iratkozzon fel hírlevelünkre még ma! (x)

 

 

Forrás: 
PetFarmVet kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Feloldották a Bács-Kiskun megyei madárinfluenza védőkörzeteket

A Nébih 2021. március 1-jén feloldotta a madárinfluenza miatt elrendelt védőkörzeteket Bács-Kiskun megyében. Az enyhítő intézkedés annak eredménye, hogy február 3-a óta nem regisztráltak új esetet a térségben.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Gigantikus méretű takarmánygyár építését tervezik

A piacvezető brit sertés és baromfi takarmánygyártó, az ABN egy olyan hatalmas, a legmodernebb technológiákon alapuló üzemet kíván megépíteni, mely kulcsszerepet töltene be az Egyesült Királyság élelmiszerellátási-láncában.

Együttműködés az állatorvosképzésben

Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság állami feladatainak ellátását felügyelő kormánybiztos és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében harmadéves állatorvostan-hallgatók hetesi szolgálaton vesznek részt Mezőhegyesen.

Melyik bárány kerül a húsvéti tányérba?

A tél dereka a bárányok születésének időszaka. Így van ez a Hortobágyon is, ahol az ország legnagyobb racka állományát tartják. A legjobb genetikai adottságú bárányok a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. törzsállományát gyarapítják majd, míg a többiek húsvétra „elkészülnek”, és tányérba kerülnek.

Egy elvadult ausztrál juhról 35 kiló gyapjút nyírtak le

Baarack – így nevezték el azt a vadon élő juhot, melyet egy ausztrál erdőben találtak megmentői, betegen. Egy állatmenhelyre szállították, ahol megszabadították irgalmatlan gyapjától, sőt, azóta már be is illeszkedett a többi mentett juh közé.