Back to top

Kincs, ha határozott a gazdája – a kuvasz

A kuvasz elődei a honfoglaló őseink ragaszkodó, ugyanakkor bátor és kemény társaikként érkeztek a Kárpát-medencébe. E fajta évszázadokon át a nyájőrzés és az őrző-védő feladatok során is bizonyíthatta kivételes képességeit, történetük azonban nem is olyan rég, kis híján tragédiába torkollott.

„Őrizd a csöndet mindenek felett. Mard el veszetten, aki megzavarja s a semmiségről fájón zakatol, mert énreám még hosszu-hosszu út vár, s munkás kezembe hittel jár a toll” – írja Kosztolányi Dezső Hattyú kutyám című versében. A műben a szerző négylábú társát, egyszersmind a fajtát farkasok szelíd, fehér fiaként, ugyanakkor megrögzött embergyűlölőként jellemzi, utalva arra a kettősségre, mely a kezdetektől fogva él a kuvaszok megítélésében.

Hűséges társ a kezdetektől

A honfoglalók kutyáikkal, köztük a kuvasz őseivel érkeztek a Kárpát-medencébe, melyekkel jószágaik mellett magukat is védelmezték. Az erőtől duzzadó, határozott fellépésű kutyák hűséges társként védték őket a nagyvad – farkas és medve – támadásaival szemben is.

Különösen fontos volt, hogy fehér bundájuknak köszönhetően éjszaka is megkülönböztethetők voltak a farkas falka tagjaitól.

Ezek a kutyák azonban nem pusztán az őrzés-védés és a pásztorkodás során segítették őseinket, így volt ez az Árpád-házi királyok korában is, mikor is az uralkodók, a főurak és a nemesek gyakorta használtak kuvaszokat a nagyvadvadászataik alkalmával.

Négy éve segíti a gazdálkodókat Szép Ábrahám és a Kuvasz-Őr Program

A fajta a 15. században, a szarvasmarha-kereskedelem fellendülésével kezdett széles körben ismertté válni. Ekkoriban hatalmas magyar szürke szarvasmarha gulyákat indítottak útnak a hajcsárok a Kárpát-medencéből, s tettek meg velük akár napi 25 kilométert is, hogy mielőbb eljussanak a nyugat-európai nagy állatvásárokra. A hosszú út távolról sem volt veszélytelen, éppen ezért hárult fontos feladat a gulyát kísérő kuvaszokra, melyek egy része – miután teljesítették feladatukat – jó pénzért új gazdára lelt a piacokon.

Viharos időszak

Azok, akik határozottan és következetesen bántak újdonsült négylábú társukkal, mindemellett a kellő mozgásteret és ingergazdag környezetet is biztosítani tudták számukra, igazi kincsre lelhettek ezekben a kutyákban.

Már akkor is okos, hűséges, a gazdáját szinte rajongásig szerető, területét mindenáron megvédeni igyekvő fajta hírében állt.

Nem véletlenül mondható el róla az is, hogy idegenekkel szemben bizalmatlan, s ha provokálják, nem rest támadni. Ezek a tulajdonságok idővel még inkább előtértbe kerültek, miután a 19. századtól kezdődően, amikor a rideg állattartás elkezdett visszaszorulni a Kárpát-medencében, őseink a kuvaszokat elsősorban a porták őrzésére kezdték használni. Noha a 20. század derekán elkészült az első fajtaleírás, s kezdetét vette a szervezett tenyésztés, majd a minőségi szelekció, néhány éven belül szinte mindent a nulláról kellett kezdeni. A második világháborúban az ellenséges, fosztogató katonák ugyanis szinte valamennyi kuvaszt lelőtték az országban.

A honfoglalókkal érkezhettek a kuvaszok ősei a Kárpát-medencébe

Az új szakmai alapokra helyezett tenyésztés az 1950-es években négy fajtatiszta kuvasszal kezdődött el, s bár a fajta még napjainkban is veszélyeztetettnek számít, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület áldásos tevékenysége nyomán lassan növekszik a hazai állomány.

A törzskönyvezett létszámot tekintve az éves szaporulat nagyjából 210-250 kutya között mozog.

Fontos tény az is, hogy a Hungarikum Bizottság 2017-ben a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat – beleértve a kuvaszt is – a Hungarikumok Gyűjteményébe emelte.

A jószág és a gazda is biztonságban érezheti magát, ha kuvasz kíséri a nyájat

Erő és könnyedség egyaránt jellemzi

A kuvasz az egyik legrégebbi magyar juhász- és pásztorkutyafajta. Nemtől függően testtömege 37-62 kilogramm, marmagassága pedig 66-76 centiméter közé tehető. Feje erőteljes, orrháta egyenes, orrtükre fekete; fülei v-alakúak, fejhez simulnak. Szemei mandulavágásúak, sötétbarna színűek. Szőrzete közepesen hosszú, durva szálú és hullámos, fején, fülein és a lábainak alsó részén rövidebb. Farka alacsonyan tűzött, lefelé hajló.

Megjelenése erőt és bátorságot sugároz; mozgása elegáns, teret ölelő.

A többi nagy termetű fajtához hasonlóan a kuvasznál is fenn áll a csípőízületi diszplázia veszélye. Várható élettartama 10-13 év.

Szenvedélye a fajta

„Olyan, mint a magyar ember: egyenes” – jellemezte a fajtát beszélgetésünkkor a vadgazdamérnök és kuvasztenyésztő Szép Ábrahám, akit sokan megismertek azt követően, hogy 2016-ban útjára indította Kuvasz-Őr Programját, melyet a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület is támogat, sőt tenyésztési programja részeként tekint rá. Az Észak-Magyarországot felölelő kezdeményezés keretében kuvaszkölyköket kaphatnak azok a gazdálkodók, akik veszélyeztetve érzik állatállományukat a nagyragadozók – farkasok és medvék – támadásaival szemben.

A szakember az 1990-es évek elejétől kezdve tart kuvaszokat, a tenyésztéssel pedig 2007-ben kezdett el foglalkozni.

Számára a kuvaszok olyan rendkívül megbízható, ragaszkodó és hűséges társak, akik készek őt bármilyen veszély esetén megvédeni, főként ezért került a fajta ily közel a szívéhez.

A kutya keménysége ugyanakkor azt is jelenti, hogy gazdájának határozottnak és következetesnek kell lennie, s az sem árt, ha szerzett már tapasztalatot egyéb fajták tartásában. „Engedelmességre kell nevelni őket már a legelejétől kezdve, és meg kell velük értetni, hogy mi az, amit nem szabad megtenniük. A kuvasz erős jellemű embernek való, ezért első kutyaként, tapasztalatan gazdának nem javasolnám” – magyarázta. Mint mondta, nagy mozgásigényű fajtáról van szó, így ha valaki kisebb területen tartja, lehetőség szerint érdemes minden nap sort kerítenie a sétáltatásra. Szép Ábrahám hozzátette, a kuvaszok több helyütt is népszerűek a világban, így például az erdélyi magyarok körében, vagy éppen a tengerentúlon: Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

Mobil, napelemes, precíziós szarvasmarha-etető

A Super SmartFeed egy napelemes, automatizált szarvasmarha-etető, amely bármilyen méretű és korú szarvasmarha vagy juh etetésére használható.

Érdemes figyelni a túrázóknak a vaddisznók ellési időszaka miatt

Az Agrárminisztérium (AM) a Facebook-oldalán a túrázókat arra figyelmeztette, legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak. Fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le, a kutyát pórázon sétáltassák, és sötétedés előtt hagyják el az erdőt - áll a bejegyzésben.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.