Back to top

Nagyböjt idején a harangszó is elvonul

Ma hamvazószerda van, a nagyböjt kezdete, ami húsvétvasárnapig tart. A negyvennapos böjt során a keresztények hitük elmélyítésével, bűneik megbánásával, valamint böjttel készülnek Jézus feltámadásának ünnepére. Ez az elcsendesedés időszaka, és ahogy a Szentírásban belefoglaltatik, a gyász, az Istenhez forduló kérés vagy pedig a nemzeti tragédiákra emlékezés kísérőjeként jelenik meg.

A nagyböjt negyven napja Jézus negyven napos pusztaságban töltött szenvedését jelképezi.

Ennek "üzenete, hogy a böjt és az imádság megtisztítja, felemeli a testet és a lelket, így az ember alkalmasabbá válik Isten szavának befogadására" – írja Lukács evangéliuma.

A IV. században a böjt már általános volt a keresztény világban. Az emberek húsvét ünnepére készültek, a keresztségre, és a bűnösök nyilvános nagycsütörtöki feloldozására. Hamvazószerda a VII. században vette kezdetét, ekkor még a böjt nem volt olyan szigorú, mint a XI. században. Volt olyan, aki negyven napon át mindössze negyven alkalommal evett, de az sem volt mindegy, hogy mit vettek magukhoz az emberek.

Húst semmilyen formában nem lehetett fogyasztani, de tejterméket és tojást sem.

Halat, zöldséget, gyümölcsöt, tésztát viszont szabadott, de csak zsír nélkül, amely helyettesítésére len- és tökmagolajat használtak.

A böjt szabályainak enyhítése a második vatikáni zsinat után következett be; az egyházi szabályok szerint már nem kellett 40 napon át mindent megvonniuk maguktól a böjtölőknek, csak hamvazószerdára és nagypéntekre írt elő szigorú böjtöt: 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhettek, ebből csak egyszer lakhattak jól.

A böjt viszont mit sem ért, ha nem járt belső megújulással.

A lelki „tápláléknak” szintén fontos szerepe volt, középpontba került a bűnbánás. A nagyhét, más nevén a fekete hét (húsvét előtti hét) kifejezetten a bűnbánat ideje volt. Szokás volt Jézus keresése, a Megváltó szobrának elrejtetése, amit az útszéli kereszteknél kerestek. Emellett napjainkig fennáll a nagypénteki és a nagyszombati kálváriára járás, a keresztúti ájtatosság.

A vallás szerint a harangszó is elvonul egészen Rómáig, ugyanis nem kondulnak meg egészen a feltámadásig.

A mai napig szokás hamvazószerdán és azt követő vasárnapon a katolikus hívek homlokát megjelölni az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával a következő jelmondat kíséretében:

"Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!".

A negyven napos böjt közben a hívők természetesen készültek a húsvétra, például kitakarították a házakat (a húsvéti nagytakarítás ma is létező hagyomány). Nagyszombat megjöttével pedig megkezdődhetett a sonka és tojás főzése, hiszen ezen a napon hivatalosan is véget ér a böjt, és el jő húsvét, Jézus feltámadásának ünnepe.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értékek nyomában

Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Égbe törő fák

A hosszú életű, dús lombozatú, vastag törzsű fák jelképei az egyháznak, ajándékai Isten teremtett világának. Már a Biblia első lapjain megjelennek. Az erdők mesélnek az élet körforgásáról, felemelik tekintetünket a lombkoronákon túlra, és misztikus elmélkedésre késztetnek. Akárcsak egyetlen hívő megmentése, ugyanúgy egyetlen fa elültetése is kihat az életünkre, a környezetünkre.

Az édenkert szigetei

Paradicsomi állapotok – így lelkendezett útirajzában Rudolf főherceg, amikor 1878-ban Alfred Brehm híres természettudóssal végzett ornitológiai gyűjtőútjuk során meglátta a területet.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

Értéktőzsde: Elindult a jegyzés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában február 22. óta újra jegyzik a takarmánykukoricát (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica). A pénzügyi befektetők 74 000 forint/tonna áron kereskedhettek a terménnyel (2021. májusi lejárat) és február 25-ig két szerződést kötöttek.

Feloldották a Bács-Kiskun megyei madárinfluenza védőkörzeteket

A Nébih 2021. március 1-jén feloldotta a madárinfluenza miatt elrendelt védőkörzeteket Bács-Kiskun megyében. Az enyhítő intézkedés annak eredménye, hogy február 3-a óta nem regisztráltak új esetet a térségben.

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.