Back to top

Lassan csökken a belvizes területek kiterjedése

Az elmúlt hét végétől szárazabbra fordult időjárásunk, és a következő 6-8 nap sem ígér jelentősebb csapadékot. Így, főleg az Alföldön nagy területet borító belvíz kiterjedésének csökkenésére lehet számítani. Bár az elmúlt napokban -20 fokos hidegek is előfordultak, az őszi vetéseket károsító fagy nem fordult elő.

Az elmúlt egy hét során az évszak eddigi leghidegebb időszakán vagyunk túl.

A sarkvidéki eredetű léghullám múlt csütörtökön zúdult be hazánkba, a déli országrészben 24 óra alatt 15 Celsius fokos lehűlést és főleg keleten sokfelé havazást okozva. Nem alakult ki az egész országban összefüggő hóréteg, de keleten nagy területen 5-10 cm is hullott.

A hét végére nyugalomba jutott a hideg levegő, így a hóval fedett területeken komoly mínuszok alakultak ki: a minimum hőmérsékletek sokfelé -15 fok közelébe csökkentek, de az Északi-középhegység északi oldalán -20 fok alatti értékek is előfordultak.

A nagy hideg nem bizonyult tartósnak, hiszen 17-én a Dunántúlon már újra +10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

Péntektől kezdődően egy a korábbiaknál szárazabb időszak következett, az enyhüléssel többnyire kisebb csapadék fordult elő, csak északkeleten hullott 5 mm-t meghaladó mennyiség az elmúlt öt napon. A csapadék nem is hiányzik, hiszen az elmúlt 30 nap során, főleg északkeleten hullott jóval több az átlagtól.

A talaj fölső egy méteres rétege országszerte teljesen feltöltődött nedvességgel, sőt sokfelé áll a víz a földeken.

Főleg az Alföldön vannak nagy területen belvizes részek, a Tiszán és mellékfolyóin pedig jelentős árhullám vonult vagy vonul le éppen.

A hóval borított északkeleti részeken nem alakult ki számottevő talajfagy a hó szigetelő hatása miatt, míg a Sopron-Kecskemét-Szeged vonal széles sávjában a talaj 5-10 cm-es rétege fagyott meg.

Az őszi vetések jellemzően fejletten és jól telelnek, a csapadékos október miatt későn vetett búza állományok fejletlenebbek kissé.

A vetéseket károsító fagy nem alakult ki az elmúlt hideghullám során sem.

Az Alföldön és északkeleten a belvíz jelenthet problémát. Az őszi búza +4 Celsius fok alatt bírja a vízborítást, 5 fok fölött azonban már csak mintegy három hétig. A következő napokban várható száraz időjárás során csökken majd a vízborítás kiterjedése, ezzel együtt nagy területen igen enyhe idő valószínű.

A folytatásban a magasabb légrétegekben egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk egy anticiklon áramlási rendszerében. Bár péntek estétől szombat délelőttig még lehet kisebb csapadék, jövő csütörtökig számottevő mennyiség már nem várható.

A belvizes területek kiterjedése így lassan csökkenni fog.

A magasban érkező meleg levegő hatására és a jelentősebb szél hiánya miatt erősödik majd a ködhajlam.

Ahol nem alakul ki éjjel köd, vagy délelőtt gyorsan föloszlik, ott 10-15 fokig is emelkedhet majd a hőmérséklet, míg a tartósabban ködös, borús tájakon, melyre elsősorban északkeleten van nagyobb esély, csak 5 fok körül marad a nappali felmelegedés.

Gyenge fagyok előfordulnak majd, de komolyabb éjszakai lehűlés nem várható. Az enyhe időben a hó északkeleten is elolvad, ezért arrafelé a belvizes területek nagysága átmenetileg még nőni fog. A nappalok gyorsan hosszabbodnak, a következő egy hét során újabb 24 perccel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Az almatermesztés karbonlábnyoma

A digitális formában megrendezett Interpoma Connect tanácskozáson hangzott el Massimo Tagliavini és Damiano Zanotelli előadása az alma szén-dioxid-lábnyomáról. Utána pedig tanácsokat is adtak a szakemberek, hogy miként lehet csökkenteni az ágazat környezetre gyakorolt káros hatását.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Kertészetekben nélkülözhetetlen: a tőzeg kitermelése és felhasználása fenntarthatóan

A legtöbb cserepes növény közegének fő alkotóeleme a tőzeg. Kitermelésének környezeti hatása az alkalmazott gyakorlattól függ.

Óriási hőmérsékletugrás Németországban

Néhány napon belül több, mint 40 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet Németország egyes régióiban, amire eddig még nem volt példa.

Harc a repce rovarkártevői ellen

A Corteva négyrészes online konferenciájának utolsó napján a repce volt a figyelem középpontjában, a napraforgó, a kukorica és a kalászosok után. Mint Borsos László, a Corteva Agriscience ügyvezetője fogalmazott, egy ekkora cég számára az innováció nem választható opció, hanem kötelező feladat.

Az Európai Unió búzaföldjei átvészelték a fagyokat

Az Európában két héttel ezelőtt tapasztalt hirtelen lehűlés és fagyok nem valószínű, hogy súlyos károkat okoztak volna a búzaföldeken. Ez köszönhető a növény fagytűrő képességének és a helyenkénti hótakarónak, ami óvta a búzát a fagykártól – állítják elemzők és kereskedők.

Bár szikkad a talaj, de keleten még gondot okoz a belvíz

A múlt hét közepén ismét jelentősen megváltozott időjárásunk, a február közepi hideg időszakot tavasziasan enyhe periódus váltotta, és a meleg a hét első felében csak fokozódott. A csapadékos idő azonban nem tért vissza, így kissé szikkadni, száradni tudtak a talajok, ami főként a keleti országrészben fontos, hiszen ott okoz sokfelé egyre nagyobb gondot a belvíz.