Back to top

A vaddisznók, a szürkék, a vizslák, az emuk, és a többiek…

Milyen jövő előtt állnak a műélelmiszerek? Melyek az előnyei a durok sertésfajta tenyésztésének? Miként segít a lovaglás a figyelemzavaros, autista, vagy mozgásszervi problémákkal élő gyerekeken? Miért kell a vaddisznóállomány jelenős részét kilőni? A többi között ezekre is választ találhatnak a Kistermelők Lapja februári számában.

MMG - Kilövés előtti vaddisznók, fejlesztés lóháton, az emu haszna, és a kecsketartás titka

A Kistermelők Lapja februári számában olvashatnak még a régen honosult  bronz- és a rézpulyka fajtákról, melyeket szívósság, betegségek iránti ellenállóság, s egyebek mellett kiváló húsminőség is jellemez.

Bemutatjuk az izlandi ló hazai tenyésztésének egyik színterét. Az első törzskancák a kétezres évek elején érkeztek hazánkba. Az izlandi lovak hivatalos tenyésztési célja egy egészséges, termékeny és kitartó hátasló, egy robusztus, mégis elegáns és sokoldalú ló kialakítása öt kiváló jármóddal. Ez a cél a sport- vagy hobbilovaknál jellemző, azonban lehet az izlandi lovaknak egy lovas körökben kevéssé kedvelt hasznosítási módja is: a húslótartás.

Palántanevelési kisokosból hasznos tanácsot kaphatnak a kiskertművelők, akik esetleg már azt is megálmodták, hogy idén mekkora felületen és milyen növényeket szeretnénk termeszteni, ám döntés előtt állnak, hogy helybe vessenek vagy palántázzunk?

És vajon lóháton minden könnyebb?

Úgy tűnik igen, hiszen Eger határában van egy tanya, ahol egyensúlyzavarban szenvedő, beszédhibás, mozgássérült, hiperaktív, hallássérült vagy épp autista gyerekek kis időre megfeledkeznek a hátrányaikról – képességeiket lóháton fejleszti egy elhivatott óvodapedagógus.

A műélelmiszerekről is írunk. Az előállítási technológiáktól kezdve a kémiai összetételig, iparág jelenétől a jövőjéig, a 3D-s nyomtatók szerepéről, például a hátszín, tarja, vagy comb formájú műhús előállításában.

A magyar kutyafajták sorozatban a rövidszőrű és a drótszőrű magyar vizslát vesszük gorcső alá. Vélhetően a magyar vizsla egyik őse, a mára már kihalt kopó lehetet, amelyet vadászkutyaként használhattak a honfoglaló őseink. A másik őse vélhetően a török hódítókkal érkezett sárga színű vadászkutya volt. A Kárpát-medencében ekét fajtából jöhetett létre a magyar vizsla alaptípusa.

Piacozni, pedig Parádfürdőre invitáljuk az olvasóinkat a Palóc Piacra, ahol a hét minden napján lehet közvetlenül magyar termelőktől származó mézeket, szeder lekvárt és szörpöket, füstölt árut, kézműves söröket, helyi pálinkákat, sajtokat, a gyógynövényekből készült termékeket, a zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni.

Legyen az olvasónk!

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

Mobil, napelemes, precíziós szarvasmarha-etető

A Super SmartFeed egy napelemes, automatizált szarvasmarha-etető, amely bármilyen méretű és korú szarvasmarha vagy juh etetésére használható.

Még a hollandokat is megelőzik: a legjobb finn termelők 200 kilónál is több uborkát szednek

Meglepetéssel olvasták a finn kígyóuborka-termesztők, hogy a FAO statisztikája szerint a kígyóuborkát termesztő országok termésátlag szerinti rangsorát Hollandia vezeti négyzetméterenként 68,38 kilogrammal. Finnországban ugyanis nem ritka az éves 200 kilogrammos hozam, így 2019-ben 93,8 kilogramm volt az országos termésátlag, tavaly pedig valószínűleg meghaladta a 100 kilogrammot.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.