Back to top

Új almafajták kerülnek piacra Dél-Tirolból

Két dél-tiroli konzorcium, a VOG és a VIP három új almafajta bevezetését jelentette be, Tasty Trend kampányában. Az emberek ízlése nagyon különböző és változik is, ezért a dél-tiroli almatermesztők folyamatosan keresik az új fajtákat. Ezek a csak általuk forgalmazott almák kiváló ízükkel és jó tárolhatóságukkal tűnnek ki, ráadásul biotermesztésre is alkalmasak.

Fotó: Fruitecom
A VOG tevékenységében a fajtaválaszték szélesítése és a fajtainnováció alapvető jelentőségű: a kiválasztás fő szempontja az íz és az érzékszervi tulajdonságok, de figyelik a termesztési tulajdonságokat, a tárolhatóságot, valamint a piaci trendeket és fogyasztói igényeket. Dél-Tirolban a különböző tengerszint fölötti magasságok, az alpesi és a mediterrán klíma találkozása nagyon sok almafajta termesztését teszi lehetővé.

Integrált és ökológiai termesztésben egyaránt kiváló minőséget tudnak elérni.

Az új fajtákkal a termőtáj fontos céljához, a fenntartható gazdálkodáshoz is közelebb jutnak, ugyanis a Giga® és a RedPop® varasodásellenálló fajta, vagyis jóval kevesebb permetezéssel lehet termeszteni. Mindhárom fajta alkalmas biotermesztésre is. Kiválóan tárolhatók, ezért az almaidény második felében kerülnek piacra.

Fotó: Fruitecom
A Giga® belga fajta, a Goldrush és a Nicoter keresztezéséből származik. Igen nagy, gömbölyű gyümölcse kiegyensúlyozottan édes-savas és fűszeres aromájú, húsa szilárd. Héja sárga alapszínen sötétpirosra színeződik. Dél-Tirolban október elején-közepén szedhető, augusztusig tárolható.

A RedPop® fajtát az olasz CIV nemesítette, egyik szülője a Gala. Mérete közepes, színe intenzív piros, sárga alapszínen kissé csíkozott. Húsa roppanó és lédús, kimondottan édes, savtartalma alacsony. Augusztus közepétől szedhető. 

Fotó: Fruitecom
A Cosmic Crisp® fajtát a Washington Egyetemen hozták létre az Enterprise és a Honeycrisp keresztezésével. 

Az USA-ban már nagy népszerűségre tett szert. Különleges minőségű alma, roppanó húsú, finom szövetű, nagyon lédús, édes-savas, kiválóan tárolható.

Sárga alapszínen sötétpirosra színeződik, nagy fehér lenticellái vannak. Október elején szedhető.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Borbolya, az ismeretlen ismerős.

Szinte minden parkban találkozunk vele, ám sokan nem tudják, hogy a borbolya termése vitamindús csemege is lehet. Néhány országban - elsősorban a Közel-Keleten - gyakran fogyasztott termék, Európában kevésbé ismert gyümölcs.

Csokorköltemények minden fokon - I. Flora Kupa virágkötészeti verseny

Flora Hungaria Nagybani Virágpiac hosszú éveken keresztül adott otthon hazánk legrangosabb kertészeti rendezvényének. A Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállításon bemutatkoztak a meghatározó kertészeti termékcsoportok, szolgáltatók, helyet adott a szakember-találkozóknak, illetve a termékek, szolgáltatások, kertépítészet mellett a virágkötészetnek is.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.