Back to top

Disznótoros ízek kavalkádja

A koronavírus terjedésének akadályozása érdekében hozott hatósági intézkedések miatt idén nem kerülhetett sor az egész Kárpát-medencét átfogó, másfél évtizedes gazdag múltra visszatekintő Mezőgecsei Böllérversenyre.

Ezért a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetői úgy döntöttek, hogy minimális számú résztvevővel szervezik meg a szomszédos Tiszacsomán az első kárpátaljai disznótoros napot, és a nap eseményeiről a médián keresztül tájékoztatják a közönséget.

Paraszti őseink a sertés feldolgozása terén igencsak maradandót alkottak, fogalmazott Rázsó Lajos, az alkalom főböllére.

A leggazdagabb menüsorral a beregvidékiek készültek

Eleink nem csupán arra figyeltek, hogy ízletes ételek egész sora készüljön a télire levágott hízóból, hanem arra is gondjuk volt, hogy semmi ne vesszen kárba.

A disznótoros napon a Kárpátalja különböző térségeiből érkezett hét csapat mutatta be, hogy náluk milyen étkeket tálalnak fel az év végi disznóvágáskor. A beregvidékiek például királyi, tizenkét fogásos menüvel készültek, melyben a kocsonyától kezdve a hagymás velőn, az abált szalonnán, az orjalevesen, a sült oldalason, a májas és véres hurkán, valamint a kolbászon át a szalagos fánkig minden helyet kapott. A felső-Tisza-vidékiek a náluk ilyenkor elmaradhatatlan, húsgombóccal megspékelt káposztalevessel kínálták a vendégeket.

A sertés hagyományos feldolgozása iránt érdeklődők mást is megtanulhattak.

Az izsnyéteiek (Munkácsi járás) például a sertés orjára bontásának előnyeit mutatták be, ilyenkor ugyanis a sertésgerinc egyben marad, és csak a háziasszony kreativitásán múlik, hogy hányféle fogást készít belőle.

A Felső-Tisza-vidékről érkezőktől további érdekességeket is megtudhattunk. Kőrösmezőn például a levágott hízót számos helyen ma is hatalmas fateknőben forrázzák le, és az állat testén átvetett láncon forgatják, míg a bőrének a tisztítása folyik. Ugyanitt szokásban volt az is, hogy a levágott sertést szalma híján az erdőszélen növő, decemberre már elszáradt páfránnyal perzselték meg.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értékek nyomában

Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Égbe törő fák

A hosszú életű, dús lombozatú, vastag törzsű fák jelképei az egyháznak, ajándékai Isten teremtett világának. Már a Biblia első lapjain megjelennek. Az erdők mesélnek az élet körforgásáról, felemelik tekintetünket a lombkoronákon túlra, és misztikus elmélkedésre késztetnek. Akárcsak egyetlen hívő megmentése, ugyanúgy egyetlen fa elültetése is kihat az életünkre, a környezetünkre.

Az édenkert szigetei

Paradicsomi állapotok – így lelkendezett útirajzában Rudolf főherceg, amikor 1878-ban Alfred Brehm híres természettudóssal végzett ornitológiai gyűjtőútjuk során meglátta a területet.

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Feloldották a Bács-Kiskun megyei madárinfluenza védőkörzeteket

A Nébih 2021. március 1-jén feloldotta a madárinfluenza miatt elrendelt védőkörzeteket Bács-Kiskun megyében. Az enyhítő intézkedés annak eredménye, hogy február 3-a óta nem regisztráltak új esetet a térségben.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.