Back to top

Nyakunkon az izlandi bor – megvan az öregedés ellenszere?

Bár szőlő még nem nő Izlandon, azonban egy szakember készített egy olyan főzetet, amely elsőre úgy néz ki, mint egy szőlőből készült bor, sőt az íze is hasonlít rá. Antioxidánsokban gazdag, s ennek köszönhetően úgy is hívják, hogy az ifjúság forrása.

Izlandon sok minden csodálatos: a táj, a tenger gyümölcsei, a tiszta víz és különösen a Kék lagúna. Emlékeimben eddig úgy élt, hogy főleg vodkát vagy a Brennivin nemzeti italt (egy másik szeszes folyadék) fogyasztanak. A borról azonban soha nem hallottam. Azóta megjelent a Kvöldsól, az izlandi organikus bor, amely bogyókból - varjúbogyóból, áfonyából és rebarbarából - készül. Antioxidánsokban gazdag, s ennek köszönhetően úgy is hívják, hogy az ifjúság forrása. Az emelkedő hőmérséklet következtében valószínűsíthető, hogy hamarosan a házasításba szőlő is kerül.

Ha valaki a fiatalság forrását keresi, akkor megtalálja az izlandi Húsavíkot, egy skandináv várost az északi sarkkör közelében, az éjféli nap földjén.

Gyönyörű halászfalu, amely Izland északi partján, a Skjalfandi-öbölben fekszik. Legismertebb nevén Európa bálnavadász fővárosa.

Ómar Gunnarsson, 49 éves húsavíki őslakos, az egyetlen borász Izlandon, és a világon egyedüliként olyan bort készít, amely teljes egészében organikus varjúbogyóból, vad áfonyából és rebarbarából készül. A címkéjén olvasható: Kvöldsól, ami izlandi nyelven "éjféli napot" jelent, nemcsak ízletes, akár a szőlőből készült bor, hanem – egyesek szerint - sokkal finomabb és egészségesebb is.

Gunnarsson tanult kulináris szakács, és mindig is érdekelt volt saját borának elkészítésében. 1991-ben kezdett kísérletezni, és hét évvel később "tiszta szerencsével" rá is bukkant titkos receptjére: 80% varjúbogyóval, 19% rebarbarával, a többi vad áfonyával és izlandi gyógynövényekkel (amelynek pontos összetevőit nem árulja el) készített Gunnarsson 2001-ben dobta piacra a címkét 6000 palackkal.

"A bogyók Húsavík környékéről és Izland nyugati fjordjaiból származnak. A rebarbarát kis magántulajdonban lévő kertekben termesztik Izland minden tájáról.

A boromban mindennek frissnek és organikusnak kell lennie, ez nagyon fontos" - mondja.

A Helsinki Egyetem Farmakognóziai Osztálya által a növények fenolos vegyületekkel folytatott biológiai aktivitásáról készített tanulmány kimutatta, hogy a varjúbogyónak, az alacsonyan növekvő, Izlandon őshonos örökzöldnek magas a flavonoid aktivitása a növényben található flavonolok, kalkonok és dihidrokalkonok miatt. A flavonoidok erős antioxidánsok, amelyek elnyelik az UV-sugárzás által okozott oxigénalapú szabad gyököket. A flavonoidok emellett kiküszöbölik a nehézfémeket, gátolják a lipidperoxidációval járó koleszterintermelést és megakadályozzák a szervezet gyulladásos folyamataihoz kapcsolódó leukotrin képződést.

A rebarbara szárak gazdag fitokémiai anyagok, beleértve a galloil-észtert is, amely fontos szerepet játszik a koleszterin termelésének gátlásában.

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a rebarbara rendszeres fogyasztása csökkenti az össz- és az LDL-koleszterint. A vizsgálatok a rebarbarában olyan vegyületeket azonosítottak, amelyek csökkentik a vérrögök kialakulását, amelyek hasznosak lehetnek a stroke megelőzésében.

Az áfonya antioxidáns ereje magas klorogénsav- és antocianintartalmából származik. Az áfonya gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek megelőzni és enyhíteni az ízületi gyulladásos tüneteket.

Egyes kutatók szerint a "francia paradoxon" annak a ténynek köszönhető, hogy a bor valójában több erős flavonoid alkohol tinktúrája. A gyógynövényes tinktúrák hatékonyabbak, mint a glicerinből származó vagy száraz kivonatok, mivel a gyógynövényekben található fitokemikáliákat az alkohol erősíti.

A Kvöldsól egy átalakított tejgyárban készül.

"A bor nagyon ízléses, gazdag bogyós íze, kevés fűszerrel és tölggyel a végén" - mondja Ómar.

"Mindenféle sajthoz, gyümölcshöz, bogyós gyümölcsökhöz és a legtöbb ételhez jól passzol."

Amellett, hogy Ómar Izland egyetlen borásza, Ómar még egy világbajnoki címet birtokol: a palacsintasütés Guinness-világrekordját.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

Az almatermesztés karbonlábnyoma

A digitális formában megrendezett Interpoma Connect tanácskozáson hangzott el Massimo Tagliavini és Damiano Zanotelli előadása az alma szén-dioxid-lábnyomáról. Utána pedig tanácsokat is adtak a szakemberek, hogy miként lehet csökkenteni az ágazat környezetre gyakorolt káros hatását.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.