Back to top

Óriási mértékben nőtt az ellopott kutyák száma

Soha nem látott mértékben nőtt a kutyalopások száma tavaly március óta az Egyesült Királyságban, éppen ezért egyre több gazdi veszi fontolóra, hogy biztosítást kössön kedvencére. Azonban még ez sem jelent feltétlen megoldást.

A koronavírus-járvány terjedését követően ugrásszerűen nőtt a kutyák iránti kereslet az Egyesült Királyságban, ez pedig az árakban is megmutatkozik: egyes fajták kölykeiért a tavalyi ár dupláját kénytelenek kifizetni a leendő gazdik. Ez a helyzet, ahogy az iparszerű kutyatenyésztésnek, úgy a kutyatolvajoknak- és csempészeknek is kedvez. A Dog Lost nevű, elveszett kutyák megtalálását segítő közösségi kezdeményezés adatai szerint

tavaly március óta mintegy 250 százalékkal nőtt az ellopott kutyák száma az országban. Éppen ezért egyre többen veszik fontolóra, hogy felkészülve a legrosszabbra, biztosítást kötnek négylábú kedvencükre.

Sally Jaques, a GoCompare nevű brit biztosítótársaság képviseletében elmondta, nagyon fontos, hogy a gazdik ellenőrizzék, milyen biztosítást kötnek a kutyájukra, ugyanis azoknak 25 százaléka csak az 1500 font vagy annál nagyobb értékű ebek ellopása után fizet. Az 1000 és 1499 font közötti értéket képviselő kutyák esetében pedig ez az arány 20 százalék.

„Aggasztóan sok kutya tűnik el – többségüket vélhetően ellopták –, ezért fontos, hogy az ebtulajdonosok tisztában legyenek a biztosítás legapróbb részleteivel is” – hangsúlyozta. A lapunk által fordított cikk néhány tippel is szolgál a brit gazdáknak: hangsúlyozzák a kutyachip fontosságát, a kapu kinyitást jelző eszközök használatát, a gazdi telefonszámának feltüntetését a nyakörvön, illetve azt is, hogy lehetőleg ne hagyják kint a bolt előtt az ebet.

Forrás: 
countypress.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

A legújabb tárolási módszerek

A koronavírus-járvány miatt fölértékelődött az élelmiszerbiztonság, aminek egyik fontos tényezője a megfelelő tárolás. Számos módszert dolgoztak ki a gyümölcsök minél hosszabb eltartására, a szabályozott légterű hűtőtárolás az 1950-es évek óta bevált gyakorlat.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Gigantikus méretű takarmánygyár építését tervezik

A piacvezető brit sertés és baromfi takarmánygyártó, az ABN egy olyan hatalmas, a legmodernebb technológiákon alapuló üzemet kíván megépíteni, mely kulcsszerepet töltene be az Egyesült Királyság élelmiszerellátási-láncában.