Back to top

Egymáshoz illő fajok és színek - A Dümmen Orange online virágkavalkádja

A Dümmen Orange vágott virágot, virághagymát, trópusi növényt, cserepes és egynyári növényeket, valamint évelőket is nemesít és szaporít. Az éves forgalma eléri a 350 millió eurót, és ezzel a legnagyobb vállalat ezen a területen. Világszerte több mint 7300 embert foglalkoztat, kiterjedt marketing- és értékesítési hálózattal, valamint számos termesztőteleppel rendelkezik.

A vállalat sikerének kulcsa a széles választékban rejlik, amelyet globális szállítási lánc egészít ki.
A szakmai kiállítások elmaradása miatt – a világ számos vállalatához hasonlóan – a Dümmen Orange is a digitális megoldásokat hívta segítségül ahhoz, hogy a járvány ideje alatt is színvonalasan, hitelesen és eredményesen tájékoztassa az érdeklődőket, és méltóképpen bemutassa az újdonságait.

Témák szerint csoportosítva virtuálisan mutatta be a Dümmen Orange az idei újdonságokat
Témák szerint csoportosítva virtuálisan mutatta be a Dümmen Orange az idei újdonságokat

Januárban a Dümmen Orange két új online eseményt hirdetett meg a dísznövényágazatban érdekelteknek. A hónap közepére szervezett digitális mikulásvirág-hetük során átfogó képet nyújtottak a termesztés európai helyzetéről, a frissen lezárult 2020-as szezonról, és online keretek között pótolták a soron következő éves mikulásvirág-szemináriumot.

Január végén pedig az ugyancsak elmaradt esseni IPM kiállítási területtől mindössze 50 kilométerre, a Dümmen Orange központjában, Rhein­bergben tartottak online kerttrend-bemutatót.

A részletgazdagon berendezett bemutatókertekhez az IPM kiállításra tervezett stand egy részét használták fel, így tökéletesen harmonikus díszlet előtt ismertették az idei fajtaújdonságokat. A virtuális sétára Maik Epping, a cég kiskereskedelemért felelős menedzsere kísérte el a résztvevőket, aki a növények bemutatása mellett szólt az időszerű kertészeti irányzatokról, és a bennük rejlő üzleti lehetőségekről is.

Felértékelődött az otthoni környezet

A sok szempontból rendhagyó tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése a kertészeti ágazat számára az volt, hogy mennyire felértékelődött a saját kert, a balkon vagy akár egy cserép növény jelentősége. Ugyanakkor a négy fal közötti béke és biztonság, az otthoni kellemes hangulat megteremtése is előtérbe került, és ezzel párhuzamosan hódítóútjára indult a letisztult skandináv „hyggie” stílus. A ne­me­sítőműhely az irányzathoz igazodva a stílust meghatározó pasztell és meleg föld színek köré csoportosítva mutatta be az otthonunk korszerű díszítésére alkalmas különlegességeket. A fehér, halvány rózsaszín és ciklámenszínű Confetti Gar­den Party cserepes krizantémot bátran lehet akár anyák napjára vagy nőnapra is ajándékozni, a kipróbált fajták nem fognak csalódást okozni a vásárlóknak, ráadásul az elvirágzott és a kertbe kiültetett tövek évről évre virágozni fognak.

Bár a cserepes szegfű elsősorban kültéri növényként ismert, a Confetti Gar­den-fajták a lakásban is könnyen tarthatók, hangsúlyos színeikkel garantáltan magukra vonják figyelmet.

A különleges, kétféle színű virágokat hordozó Kalanchoe-sorozat szintén illik ehhez a stílushoz. A számos előnyös tulajdonsága miatt kedvelt szobanövény nyáron akár a szabadban is tartható. Könnyen gondozható, nagyon tartós virágzású.

A karácsonyi időszak nélkülözhetetlen lakásdísze a mikulásvirág, a J’Adore sorozat pink és halvány rózsaszín fajtái pedig igazi különlegességek. A Saint­paulia Besar Collection sorozat szokatlan megjelenését a kétszínű virágszirmoknak köszönheti.

Az idei trend színévé a Pantone Színintézet a napsárga-szürke kombinációt választotta, és a sárga a Dümmen Orange választékában is visszaköszön, kezdve a sárga Callától a sárga színű mikulásvirágokon át a Coleusig. Az utóbbi közismert egynyári növény, de a cég az utóbbi két év tapasztalatai alapján bátran ajánlja akár beltérre is.

Kis vízigényű, hőtűrő növényekből széles választékot kínál a nemesítőház
Kis vízigényű, hőtűrő növényekből széles választékot kínál a nemesítőház

Egyszerűen, gyorsan szépet

Egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy idén nyáron utazhatunk-e, nyaralhatunk-e korlátozások nélkül. Elképzelhető, hogy sokak számára ebben az évben is a kert jelenti majd a kikapcsolódást. A Confetti Garden és a Confetti Garden Party válogatásokat két vagy három különböző fajtájú vagy színű növényből állították össze a Dümmen Orange szakemberei, mégpedig úgy, hogy minden alkalomhoz, helyhez és színvilághoz illeszkedve kész ültetési javaslatot találjanak a vásárlók.

A különböző növények eltérő elrendezésével vagy a színtónusok kombinálásával kiválóan díszítő és könnyen ápolható összeállításokat kapnak a vásárlók,

amelyek az első fagyokig díszítenek a kertben, teraszon. Balkonnövényekből, cserepes krizantémból és szegfűből egyaránt elérhetőek a Confetti-összeállítások. A sorozat speciális tagja az EU-Flags, amelyben az egyes országok zászlóinak színei köszönnek vissza.

Beltéri növények közül a pasztell-, valamint a földszínekkel harmonizáló fajtákat ajánlották
Beltéri növények közül a pasztell-, valamint a földszínekkel harmonizáló fajtákat ajánlották

Rovarbarát kertek

A rovarbarát kert nem csupán divatos irányzat, hanem egyúttal befektetés a jövőbe, és szemet gyönyörködtető virágözönnel ajándékoz meg bennünket. A rovarbarát kerteket a fajok sokfélesége jellemzi. Az alapot az évről évre szebb virágzó évelők képezik, amelyeket az illatos, színes, a rovarokat vonzó, és nekik nektárt, pollent és búvóhelyet nyújtó egynyári virágok egészítenek ki. A Dümmen Orange rovarbarát növények széles választékát kínálja, amelyek közül idei újdonságok a talajtakaró Phlox Woodlander hibridek. A növényeket a nagy virágok teszik különlegessé, árnyékban és napon is szépen fejlődnek, és kiváló hidegtűrők. A Leucanthemum Sweet Daisy Rebecca szabályos kör alakban bokrosodó, nagy, fehér virágú fajta, a Salvia Midnight sötétzöld hajtásai pedig kiemelik az intenzív virágszíneket.

A rovarbarát kertek az utóbbi években egyre népszerűbbek, rovarcsalogató növényekből is széles választékot nyújt a Dümmen Orange
A rovarbarát kertek az utóbbi években egyre népszerűbbek, rovarcsalogató növényekből is széles választékot nyújt a Dümmen Orange

Könnyen ápolható, színpompás

A rohanó életmód és az éghajlatváltozás következményei kihívás elé állítják a kertészeket, kertbarátokat is. A Dümmen Orange kiemelt figyelmet fordít arra, hogy kevésbé vízigényes, könnyen ápolható és gondozható növények kínálatával hozzájáruljon minden kerttulajdonos sikeréhez.

A hőséget és aszályt is jól elviselő növényekre kipróbált fajtajavaslatai vannak. Ilyenek például a változatos színű levelekkel,

vagy akár virágzattal díszítő szukkulensválogatás, az Euphor­bia mini színváltozatai, ahogy a tavasztól októberig virágzó Calor Kalanchoe is, amely lisztharmat-ellenálló, jól szállítható sorozat.

Színhangsúlyos kertekre jellemző, hogy határozottan elkülönülő formájú, színű vagy magasságú növényeket ültetnek össze akár virágágyásba, akár megfelelő méretű edénybe, és függetlenül attól, hogy egyéves vagy évelő növényeket társítanak, kontrasztos virágszőnyeg lesz az eredmény. Ilyen beültetésre ajánlott például petúniák közül az egyedülálló formájú és virágszínű Surprise Spar­k­lings, amely ámpolnában is nevelhető, valamint a nagyon korai virágzású Sweetunia Diamonds, amely öt különböző színben érhető el. Az Osteospermum Margarita Eclipse márciustól októberig virágzik, jó hidegtűrő fajta. A Pelar­gonium Survivor Idols Batik Blue kiemelkedően hőtűrő. A Sprint Macy cserepes szegfű pedig alkalmas nyári és téli termesztésre is, harmonikus halvány és sötétebb rózsaszín virágokat hoz.

Mikulásvirág-divat

 

A Dümmen Orange januárban bemutatott mikulásvirág-választékában egyaránt megtalálhatók a modern és különleges színű fajták, ugyanakkor a klasszikus vörös is, amely továbbra is a mikulásvirág legfontosabb színe a dísznövénypiacon. Az óriási kínálatban minden termelő megtalálja a célnak és a termesztési körülményeinek megfelelő fajtát, illetve színárnyalatot. A legnépszerűbb vörös árnyalatok közül az abszolút kedvencek a Ferrara, a Freya, a Grande Italia és a Scandic Early 2.0. Magyarországi termesztésre mind a négy fajta alkalmas. Feltűnő, mélyvörös, a nagy sötétzöld levelek felett elhelyezkedő felleveleivel a Ferrara igazi szépség. Szabályos V alakú növekedése miatt intenzív termesztésre is alkalmas. Gyors növekedésű, reakcióideje 8 hét, ezért kiváló gyors kultúrának is. Standard és maxi méretű készáru nevelhető belőle. Bolti körülmények között is jól tartható. Ideális fajta a közép-európai fényviszonyokhoz.

A Freya közepes nagyságú fellevelei ragyogó vörös színűek, amelyek csomagolva is jól érvényesülnek. Ideális nagy tömegben történő termesztéshez. A V alak kedvező helykihasználást, egyszerűbb és könnyebb csomagolást tesz lehetővé. Nanobract fajta, elsősorban 12-es, 13-as cserépméretű készárunak, valamint midi és mini mérethez felel meg. Közép-Európában gazdaságosan termeszthető.

A mini mikulásvirág piaci jelentősége Magyarországon egyelőre elenyésző. Amíg Európa-szerte évről évre többet termesztenek belőle, addig hazánkban csupán néhány kertészet foglalkozik ezzel a mérettel. Ennek az oka valószínűleg a vásárlói igényekben keresendő, ám a kínálat bővülése új piaci lehetőségeket teremthetne az árutermelő kertészek számára. A növények kis mérete miatt viszonylag alacsony a szállítási költség, a sűrű térállás pedig jelentősen növeli a négyzetméterenként megnevelhető darabszámot. A Dümmen Orange kínálatában jelenleg 18 különböző mini fajta található, többek között a méltán népszerű J’Adore hibridsorozatból is.

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Borbolya, az ismeretlen ismerős

Szinte minden parkban találkozunk vele, ám sokan nem tudják, hogy a borbolya termése vitamindús csemege is lehet. Néhány országban - elsősorban a Közel-Keleten - gyakran fogyasztott termék, Európában kevésbé ismert gyümölcs.

Csokorköltemények minden fokon - I. Flora Kupa virágkötészeti verseny

Flora Hungaria Nagybani Virágpiac hosszú éveken keresztül adott otthon hazánk legrangosabb kertészeti rendezvényének. A Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállításon bemutatkoztak a meghatározó kertészeti termékcsoportok, szolgáltatók, helyet adott a szakember-találkozóknak, illetve a termékek, szolgáltatások, kertépítészet mellett a virágkötészetnek is.

Kertészetekben nélkülözhetetlen: a tőzeg kitermelése és felhasználása fenntarthatóan

A legtöbb cserepes növény közegének fő alkotóeleme a tőzeg. Kitermelésének környezeti hatása az alkalmazott gyakorlattól függ.

Megfejtették a növényi immunrendszer egyik titkát?

Nemzetközi kutatócsoport vizsgálta a növényi immunrendszer molekuáris mechanizmusait. Összefüggést találtak a növekedési erély és a kórokozókkal szembeni ellenállás között.