Back to top

Furmint: filozofikus őserő

A Furmint pontos eredete a történelem homályába vész. Az elmúlt évek ugyan hoztak tudományosan megalapozott eredményeket, ám a rengeteg legenda és tévhit – grófok, királyok és királynők szereplésével – mind-mind alátámasztani látszanak számos tényt. Egy biztos, a furmint jelentős termesztési értékkel bíró ősi fajta, ami már évszázadokkal ezelőtt Európa számos bortermelő nemzetéig „elvándorolt”.

Egy könnyed beszélgetéshez is csak a Furmint
Idén immár harmadik alkalommal rendezték meg a Furmint February eseményt, ezúttal online formában, az Agrármarketing Centrum és a Wines of Hungary UK kommunikációs ügynökség közös szervezésében. Célja a Furmint és rajta keresztül a magyar borok népszerűsítése a magyar borexport egyik legkiemelkedőbb célpiacán, az Egyesült Királyságban. A rendezvény témája a Furmint gasztronómiában betöltött szerepe.

Londonban több mint százan, a topgasztronómiában dolgozó sommelier-k és a szaksajtó képviselői vettek részt a Caroline Gilby, Master of Wine és Isa Bal, Master Sommelier szakértők által moderált online mesterkurzuson.

Az eseményen a résztvevők megismerkedhettek 21 magyar borászat különböző stílusban készült Furmint boraival és a hozzájuk párosítható ételekkel. A termelők exporttevékenységének támogatására létrejött előadások közvetítése az online térben valósult meg, melyhez az ételek a londoni Trivet étteremben készültek, a résztvevők pedig a nekik előzetesen megküldött mintapalackokkal a saját otthonaikból csatlakoztak, speciális, Furmint borok kóstolására alkalmas poharak segítségével. Mint Caroline Gilby előadásában kiemelte, a Furmint elterjedésének központja Magyarország – bár Szlovénia, Szlovákia, Horvátország, Szerbia és Ausztria is felsorakozott–, emblematikus borvidékünk, Tokaj-Hegyalja fő fajtájáról van szó, ami egyben a tokaji aszú alapja.

Egyre több fantáziát látnak benne más területeken, mint a Balaton Borrégióban – így a Somlón –, Egerben és a Mátrában – jellemzően a vulkanikus borvidékeken–, mint ahogyan Pécs környékén és az Alföldön is.

A bogyó ezer arca
Hazánkban jelenlegi termőterülete 3712 hektár, s ennek nagyobbik része a Tokaji borvidéken található. A Furmint Magyarországon az egyik legfontosabb fehérborszőlő-fajtává vált. A múltba tekintve a szakember elmondta, az aszú első említése 1527-re tehető, míg a Furmint 1611-ben jelent meg a krónikákban. A Tokaji 1737 óta a világ első zárt borvidéke, 2002-ben pedig az UNESCO felvette a világörökségi listára. A fajta bemutatása során Caroline Gilby elmondta, hogy a Furmint fürtje közép nagy, laza, hengeres, bora általában magas savtartalmú, de gondos szőlészeti munka mellett savai elegánsak. Jó cukorgyűjtő képessége miatt a száraz Furmint is magas alkoholtartalmú, bora Tokaj-Hegyalján jobb évjáratokban elérheti a 14-15 százalékot is. Illata határozott, és kisebb koncentrációnál is fajtajelleges. Benne nagyon gyakran körte, birs és szegfűszeg keveredik. Az éretten szüretelt szőlőből készült Furmint szárazon és édes borként is elegáns, nagytestű, különleges minőséget adhat. Fiatal korukban a késői szüretelésű Furmintok illatvilágát sokszor a botrítisz határozza meg, benne sok citrusféle, narancshéj, szerecsendió-virág és az elmaradhatatlan körte, birs illatával. Az aszúboroknál a botrítiszes jelleg kevésbé érvényesül. Itt a körte és kajszibarack mellett méz, akácvirág, amerikai hordóban érlelt boroknál pedig gesztenye, őszibarack, ananász jelentik a fő ízirányokat.
Terjed a Furmint a Csopaki borvidéken is

Egyes termőhelyeken kifejezetten kapros jellegű illat- és ízjegyekkel születnek a borok.

Ez nem hiba, hanem talajadottságból származik. A mikrooxidáció a borok érésével jelentős szín-, illat- és ízbeli árnyalatváltozást okoz. Mélyebb, barnás tónusok jelentkeznek illatban is (pl. dió, mogyoró, gesztenye, törökméz, még később csokoládé, dohány, kávé, cédrus és szantálfa). Csúcsát az első évtized végén éri el, attól kezdve akár évtizedeken át is élvezetes marad. Nagyságát valójában ízbeli tisztasága adja, eleganciája csak a Rajna menti száraz rizlingekhez hasonlítható. Erre a sokszínűségre, a világ gasztronómiájához való alkalmazkodó képességére világított rá Isa Bal, aki négy ételhez négy Furmintot mutatott be.

Furmint érik a tokaji pincékben
Mint elmondta, szinte minden nemzet konyhájához jól illeszthető, érdemes felfedezni a benne rejlő értékeket. Jonny Lake, a Trivet étterem séfje bemutatta, milyen jól illenek a tengeri ételekhez, amit a Patricius Furmint 2019-hez, a Zsirai 2016-os Birtok Furminthoz, valamint a Sanzon Tokaj 2018-as Rány Furmintjához komponált, míg a Demetervin 2015-ös Úrágya 57 Furmintjához alapnak a csirkét választotta. Isa Bal kiemelte, fűszeres bort adó fajtáról van szó, amit kivételes elegancia jellemez. A rendezvényt követően – a pandémia miatti korlátozások enyhítése után – értékesítési verseny indul majd annak érdekében, hogy az importőröket, éttermeket, bárokat, kiskereskedőket ösztönözzék a Furmint borok eladására azáltal, hogy borvacsorákon, kóstolókon, különleges ajánlatok részeként kínálják azokat a vendégek, a vásárlók számára.

A legsikeresebb versenyző díja egy háromnapos tanulmányút lesz a Furmint központjába, Tokajba.

Az Agrármarketing Centrum (AMC) a jelenlegi, világjárvánnyal sújtott helyzetben online mesterkurzusokkal, borkóstoló programokkal segíti a külpiacokon jelen lévő és újként belépő termelők és borok bemutatkozását, online üzletfejlesztési találkozókkal támogatja az üzleti kapcsolatok további erősítését, a borexporttevékenység fejlesztését. A pandémia okozta utazási korlátozásoknak és a hatóságok ajánlásainak megfelelően a találkozók online vagy „hibrid” formában valósulnak meg. A meghívottak körét borágazati képviselők, köztük Master of Wine szakértők, nemzetközi borakadémikusok, borimportőrök, sommelier-k és szakújságírók alkotják, akiknek magyar és helyi borszakmai kiválóságok tartanak mesterkurzusokat.

A rendezvényeken lehetőséget teremtenek a borászokkal való direkt kommunikálásra is.

Az online találkozók mellett az AMC a magyar borvidékeket bemutató, ismeretterjesztő szakmai kisfilmsorozatot indított a Wines of Hungary – Personally közösségi média oldalon, melynek célja bemutatni és megszerettetni hazánk szőlőtermesztésének és borkészítésének változatos világát, és a kiváló minőségű magyar borokat. A nemzetközinek szánt sorozat elsősorban exportfejlesztési céllal készült a hazai és nemzetközi borszakmának és a bort szerető, értő közönségnek, de a szőlővel és a kulturált borfogyasztással csak most ismerkedőknek is sok izgalmas pillanatot ígér. Az AMC emellett a magyar bor fő exportpiacain több nemzetközi borkommunikációs kampánnyal is jelentkezik a tevékenységet bemutató cikkekkel, interjúkkal, hirdetésekkel és videókkal. (x)

Forrás: 
Agrármarketing Centrum

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Indul a szezon – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A belvizek a talajok művelhetővé válásához még több tavaszias idő kell, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben azonban már bőven akad tennivaló. A legfontosabb feladat most a metszés és a lemosópermetezés.

Még a hollandokat is megelőzik: a legjobb finn termelők 200 kilónál is több uborkát szednek

Meglepetéssel olvasták a finn kígyóuborka-termesztők, hogy a FAO statisztikája szerint a kígyóuborkát termesztő országok termésátlag szerinti rangsorát Hollandia vezeti négyzetméterenként 68,38 kilogrammal. Finnországban ugyanis nem ritka az éves 200 kilogrammos hozam, így 2019-ben 93,8 kilogramm volt az országos termésátlag, tavaly pedig valószínűleg meghaladta a 100 kilogrammot.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

52 hektár új erdővel növeli a szén-dioxid-megkötést a Gemenc Zrt.

A Mintafásítási Program keretében – az Innovációs és Technológiai Minisztérium finanszírozásával, az Agrárminisztérium koordinálásával – a Gemenc Zrt. részt vesz a fával borított területek növelésében. Létrejött az újszülöttek erdeje, megvalósult az önerdősült területek erdővé átalakítása, és az önkormányzatoknak és magánerdő-gazdálkodóknak jó példaként szolgáló mintafásítás.

Az első karbonsemleges paradicsom

Az Azura francia-marokkói vegyesvállalat közzétette fenntartható fejlődésről szóló jelentését. Ebben nem más szerepel, mint hogy a csoport egyebek közt szén-dioxid-semleges paradicsommal lép a piacra. Azt tervezik, hogy a vállalás népszerűsítésére erős kommunikációs kampányt indítanak. Márciustól a kereskedelembe kerülő összes terméken feltüntetik az erre utaló logót.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Márciusban igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Az Agrárminisztérium korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. A 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1. és március 31. között kérelmezhető.